Se alla
Jennie Claesson

Uppsala ska vara landets bästa skolkommun

Vi kommer inte att nöja oss förrän alla skolor i Uppsala är bra skolor, skriver Jennie Claesson (L).

Din bakgrund ska aldrig avgöra din framtid. Det är en grundsten i liberal ideologi och skälet till att vi konsekvent prioriterar skolan. Uppsala ska ha en skola i världsklass där ingen elev hålls tillbaka eller lämnas efter. Barn och elevers möjlighet att nå sin fulla potential ska alltid stå i centrum.

Lärare, pedagoger, rektorer och annan skolpersonal gör fina insatser på våra förskolor och skolor men vi har ett gemensamt arbete framåt. Vi är glada över att vårt arbete för ökad likvärdighet börjat ge resultat. Skolinspektionen pekar på att Uppsala nu har ett arbetssätt som ger goda förutsättningar för att öka likvärdigheten.

Men vi kommer inte att nöja oss förrän alla skolor i Uppsala är bra skolor. Idag slutar 15 procent av grundskoleeleverna i Uppsala utan behörighet till gymnasiet. Så kan vi inte ha det. Efter tio år ska alla elever ha minst godkänt betyg i alla ämnen. Det skapar valmöjligheter i framtiden och utgör en oerhört viktig grund inför vuxenlivet.

Liberalerna kommer alltid att sätta skolan först och Uppsala ska vara landets bästa skolkommun. För att nå dit krävs rätt resurser och ett politiskt ledarskap som förstår skolans centrala betydelse och alltid prioriterar barnen framför annat. Därför vill vi nästa mandatperiod satsa på:

Tidiga insatser som ger resultat för varje barn.
Redan från förskoleklass måste resurser finnas för barn som behöver extra stöd. Utmaningar måste ges till den som redan ligger långt framme kunskapsmässigt. Barn får aldrig hindras i sin utveckling. Alla skolor ska erbjuda specialundervisning med utbildade speciallärare till de elever som behöver det. Specialpedagoger ska finnas som konsultativt stöd för lärare och rektorer med elevens behov i fokus. Lovskolor lyfts ofta, men under loven gäller inte skolplikten och statistik visar att knappt hälften av de som erbjuds lovskola närvarar. Vi vill se fler undervisningstimmar under terminerna som ger bättre effekt, särskilt när det sker från en tidig ålder.

Flexibla lärmiljöer som ser varje barn.
En likvärdig skola förutsätter flexibla lärmiljöer där en del elever får utvecklas och lära sig saker i ett mindre sammanhang. Liberalerna fortsätter därför driva utvecklingen av särskilda undervisningsgrupper för elever med särskilda behov. Varje elev har rätt att få utvecklas till sitt bästa jag och Liberalerna vill att Uppsalas skolor ska ge de bästa förutsättningarna till en sådan utveckling på individnivå. Många elever med problematisk skolfrånvaro har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) eller psykisk ohälsa. För dessa barn är lösningen i många fall en mindre undervisningsgrupp. Lika höga kunskapskrav, men i ett mindre sammanhang, där eleven känner sig trygg och inkluderad.

Varje barns rätt till en meningsfull fritid.
Liberalerna vill att alla elever får ägna sig åt idrott och kultur direkt efter skoldagens slut. Forskning visar att det är viktigt att barn och unga får tillgång till meningsfulla fritidsaktiviteter. Det bidrar till bättre fysisk och psykisk hälsa, utjämnar skillnader i livsvillkor och kan förhindra att ungdomar rekryteras till kriminella gäng. Utvecklande fritidsaktiviteter är särskilt viktiga för barn och unga som befinner sig i en problematisk uppväxtmiljö. Allaktivitetshuset i Gottsunda och Gränby är goda exempel på fritidsverksamhet som vi behöver jobba mer med.

Reformer inom skolvärlden tar ofta lång tid innan de ger synbara resultat och det är något som glöms bort i den politiska debatten. Under mandatperioden har vi liberaler genomfört flera reformer inom skolans område som har bidragit till att stärka likvärdigheten på skolorna i Uppsala. Samtidigt behöver vi göra betydligt mer för att vår målbild om en skola där elevens bakgrund inte avgör dess framtid ska förverkligas. Det kräver ett parti som konsekvent sätter skolan i första rummet. Det spelar roll om Liberalerna har hand om skolan.

Jennie Claesson (L), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden

Jennie Claesson (L)

Jennie är kommunalråd i Uppsala kommun med ansvar för skola, funktionsnedsättning och är ordförande i utbildningsnämnden.

Genom ett aktivt samarbete mellan näringsliv, akademi och politik vill Jennie skapa ett ännu bättre Uppsala för alla.

Viktigast kommer alltid att vara människors frihet, oavsett bakgrund.

Läs mer om skola och utbildning

Utbildning är en av grundstenarna i vårt liberala demokratiska samhälle. Alla elever ska mötas av höga förväntningar samtidigt som skolan måste fånga upp barns olikheter och möta upp varje individ på bästa sätt.

Läs mer om Liberalernas politik

Uppsala ska vara möjligheternas kommun. Liberalerna vill att varenda människa ska ha möjlighet att bestämma över sitt eget liv och kunna uppfylla sina egna drömmar.

Kort och gott: Din bakgrund ska inte avgöra din framtid.

Läs mer om vår politik: