Se alla

Funktionsnedsättning/LSS

Alla ska känna sig delaktiga i Liberalernas Uppsala

Liberalerna i Uppsala kommun vill:

  • Bygga bort köerna till särskilt boende – den som behöver en bostad ska få det.
  • Inför kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning. 
  • Satsa på fysisk och psykisk hälsa, genom bland annat stöd till hälsosam kost och fysisk aktivitet.
  • Garantera en aktiv fritid – tillräckligt med personal måste finnas för att den som bor i bostad med särskild service ska få delta i de kultur- och fritidsaktiviteter hen önskar.
  • Att wi-fi ska finnas på alla gruppboenden.
  • Att habiliteringsersättningen för daglig verksamhet räknas upp varje år så att ersättningen inte släpar efter.
  • Inrätta ett parasportotek.

Alla personer med funktionsnedsättning ska känna sig delaktiga i samhället och ha makt över sitt eget liv. Att ha jobb, bostad och en meningsfull fritid ska vara lika självklart för den med en funktionsnedsättning som för andra. Med rätt kan fokus läggas på vem man är, vad man vill och kan bidra med. Med rätt förutsättningar kan var och en få bli sitt bästa jag och nå sina drömmar.

LSS är en stor liberal framgång och har förbättrat livet för många människor, men lagstiftningen är i högsta grad hotad. Liberalerna vill värna LSS och garantera att personer som har rätt till LSS också får de insatser som behövs i tillräcklig omfattning. LSS är en rättighetslagstiftning som garanterar goda levnadsvillkor och då måste samhället erbjuda stöd som lever upp till detta.

Vem bestämmer?

Prioriterat för Liberalerna är att personer med funktionsnedsättning ges makt att styra över sina egna liv. Inflytandet över den egna livssituationen måste öka och valfriheten bli större. Precis som andra måste en person med en funktionsnedsättning kunna välja bostad, fritidssysselsättning och i högre grad vem som ger det stöd som beviljats. Ledorden ska vara självbestämmande, delaktighet och inflytande. Liberalerna vill arbeta vidare med programmet för full delaktighet för att stärka upplevelsen av inflytande, delaktighet och självbestämmande. Därmed förebygger vi även psykisk ohälsa för personer med funktionsnedsättning i alla åldrar.

Liberalerna har satsat 88 miljoner på fler LSS-bostäder i Uppsala

Liberalerna har under mandatperioden 2018-2022 satsat 88 miljoner kronor på att bygga bort bostadsbristen, samt tagit fram en bostads- och lokalförsörjningsplan med kommunstyrelsen vilket har lett till ett närmare samarbete med bland annat äldreförvaltningen.

När Uppsala kommun växer ställer ökar även kravet på fler LSS-bostäder och Liberalerna vill därför säkerställa en ökad byggtakt för att fler ska få ett fungerande boende. Det betyder dock inte att kommunen måste bygga boendena själv utan det kan vi låta andra aktörer göra.

Fler LSS-bostäder

Det råder brist på LSS-bostäder och kommunen måste säkerställa en ökad byggtakt för att fler ska få ett fungerande boende. Det betyder dock inte att kommunen måste bygga boendena själv utan det kan vi låta andra aktörer göra. Idag måste många personer vänta alldeles för länge på en lämplig bostad. Genom att arbeta vidare med bostads- och lokalförsörjningsplanen kan vi få ett samlat grepp om dagens och framtida bostadsbehov, samt vilka insatser som behövs för att tillgodose dem. Valmöjligheterna och variationen ska öka och personer med funktionsnedsättningars önskemål kring boende ska vara utgångspunkten i planeringen av nya LSS-bostäder. LSS-bostäder måste också etableras i alla delar av kommunen för ökad valfrihet.

Liberalerna vill att personer som anmält och beviljats bostad enligt LSS ska få tillgång till information om vilka LSS-bostäder som finns i kommunen för att själv kunna avgöra vilka som uppfyller önskemål om geografiskt läge och lämplig utformning. Ju mer makt vi kan ge den enskilde, desto bättre.

Liberalerna vill införa ett kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning. Även med statligt bostadstillägg är många LSS-bostäder dyra och omöjliga för en person som lever på aktivitetsersättning att ha råd med. Tillägget underlättar både för ekonomin och skapar större möjligheter till en välfungerande och innehållsrik vardag.

Digital teknik för alla

Modern digital teknik ska användas för att öka tillgängligheten, självständigheten och tryggheten. I pandemins fotspår har vi sett att digitala möten haft stor betydelse, exempelvis kan kontakt med personal via dator eller surfplatta kan ibland vara ett bra alternativ till fysiska besök. Det är inte i alla lägen behovet av fysisk närvaro finns eller önskas. Digital teknik kan också användas för exempelvis avstämning av blodtryck, nattillsyn och för att kontrollera att spisen är avstängd, vilket gynnar såväl effektivitet som integritet. Appar som kan underlätta för personer med kognitiva utmaningar bör användas i högre utsträckning. I många fall krävs att personalen har god kunskap om de digitala teknikerna för att kunna stötta i användandet av dessa, alternativt för att själva kunna använda dem. Liberalerna vill därför genomföra kontinuerliga utbildningsinsatser om digitala hjälpmedel både för personer med funktionsnedsättning och personal.

Liberalernas utgångspunkt är att användandet av digital teknik ska utgå från önskemålen hos den som har stödbehovet. Idag har bara drygt hälften av gruppboendena acceptabel uppkoppling. Liberalerna vill att alla boenden ska ha tillgång till wifi, det är dags att tillgodose digitala möjligheter för att öka självständigheten och tillgängligheten. Vi vill även att digitala hjälpmedel ska finnas tillgängliga att låna på varje gruppboende.

Uppsala kommun ska utveckla ett system med digital journal som visar beslut och pågående ärenden likt Försäkringskassan. Det underlättar för den som behöver hålla koll på när beslut går ut och när det är dags att förnya dessa, vilka intyg som är mottagna och vilka insatser som är beviljade respektive nekade. Att kunna boka service av exempelvis rullstol eller begära möte med tjänstepersoner är också tänkbara funktioner.

På kommunens webbplatser måste informationen vara tillgänglig och lättförståelig så att alla Uppsalabor kan ta del av den.

Avlasta närstående

Ansvaret för att personer med funktionsnedsättning ska ha ett bra liv vilar idag alldeles för tungt på närstående. Kommunen behöver ta ett större ansvar för att helheten kring livssituationen fungerar. Avlösning i olika former är viktigt och kan handla om avlösarservice i hemmet eller korttidsvistelse. För att närstående ska orka med är det viktigt att de får stöd och att kommunen är lyhörd för deras önskemål. Vi vill att kommunen erbjuder särskilda samordnare med uppgift att säkerställa att människor får det stöd de behöver, vill ha och är berättigade till. Samordnaren ska arbeta på den enskildes uppdrag och vara en frivillig stödinsats.

En aktiv fritid för bättre hälsa och välmående

LSS garanterar goda levnadsvillkor. I detta ingår möjligheten till en aktiv fritid med naturupplevelser, kultur, idrottsutövning eller annat som den enskilde önskar. För att detta ska kunna ske i verkligheten krävs att tillräcklig personal finns för att fritidsaktiviteterna ska bli av. Här måste Uppsala bli bättre. Friluftslivet behöver också tillgänglighetsanpassas med pedagogiska skyltar, lekparker och fungerande ledstråk.

Moderna hjälpmedel gör människor självständigare och tryggare och hjälper personer med funktionsnedsättning att kunna leva som andra. Det är viktigt att hjälpmedlen fungerar för en aktiv fritid och möjliggör exempelvis naturvistelser. Uppsala behöver satsa mer på hjälpmedel. 

Personer med funktionsnedsättning har ofta sämre fysisk och psykisk hälsa än övriga befolkningen. Mer förbyggande hälsoarbete behövs. Det kan innebära satsningar på anpassade hälsoinsatser med inspiration till hälsosam kosthållning, fysisk aktivitet och regelbundna hälsokontroller utifrån behov. Insatserna kan göras med hjälp av hälsocoacher. Liberalerna vill erbjuda möjligheten att äta på seniorrestauranger och träna på seniorgym.

Liberalerna vill stötta parasport inom alla grenar och vill öka möjligheterna för den med funktionsnedsättning att idrotta. Vi vill inrätta ett parasportotek som möjliggör att personer med funktionsnedsättning kan testa olika sorters idrottsutrustning och andra hjälpmedel som möjliggör en aktiv fritid. Vi ser gärna att parasportoteket tas fram i samarbete med olika parasportföreningar. 

I Uppsala är badmöjligheterna i naturbad begränsade för den med en rörelsenedsättning. Liberalerna vill tillgängliggöra fler kommunala naturbad vid Mälaren.

Arbete, utbildning och sysselsättning

Liberalerna vill att kommunen ska bli en föregångare och anställa personer med funktionsnedsättning i mycket högre utsträckning än idag. Det ska vara enkelt som arbetsgivare att ta emot personer med funktionsnedsättning som står nära den ordinarie arbetsmarknaden. Liberalerna vill att det görs en ordentlig satsning för att fler personer med funktionsnedsättning erbjuds stöd och möjligheten att komma ut på arbetsmarknaden på deras villkor.

För den som inte kan ta ett arbete på den ordinarie arbetsmarknaden fyller daglig verksamhet en viktig funktion. Daglig verksamhet bidrar med utveckling för den enskilde, samtidigt som verksamheten kan fylla en samhällsfunktion och bidra med värdefulla insatser. Det är viktigt att valfriheten för den enskilde värnas så att det finns ett spektrum av olika inriktningar att välja på. Personer som deltar i daglig verksamhet ska känna att deras insatser värderas högt och att ersättningen är skälig. Liberalerna vill att de som arbetar inom daglig verksamhet ska erbjudas friskvård.

Personer med funktionsnedsättning ska i högre grad än idag kunna erbjudas utbildningar efter önskemål. Det ska vara en rättighet att kunna utvecklas utifrån sina förutsättningar. Institutioner för högre utbildning så som högskolor, folkhögskolor, yrkeshögskolor och universitet måste kunna ta emot och stötta studenter med funktionsnedsättningar. Personal behöver utbildas om olika funktionsnedsättningar och hur högskoleutbildningen kan anpassas för olika behov på bästa sätt.


Den digitala utvecklingen medger även att fler kan utbildas och arbeta utan fysisk förflyttning vilket underlättar möjligheten för personer med funktionsnedsättning att delta i utbildningar eller jobba.

Dagligt resande

Att villkoren för sjukresor, färdtjänst och resor till och från daglig verksamhet skiljer sig åt medför komplikationer för den med kognitiva svårigheter. Liberalerna vill att systemen ska bli mer enhetliga och lättare för den enskilde att använda. 

Personer som beviljats färdtjänst ska ha tillgång till avgiftsfri kollektivtrafik. Det är en uppmuntran som kan göra att fler, som idag förlitar sig på färdtjänst och av daglig verksamhet organiserade resor, testar om kollektivtrafik ibland kan fungera för dem. På längre sikt kan detta leda till att en del av dem som har rätt till färdtjänst, väljer att använda kollektivtrafik istället för taxiresor som är dyrare både för den enskilde och för samhället.

Liberalerna vill ha fler och utöka tiden för handikapparkeringar vid idrotts-och fritidsanläggningar. Vi vill även att cykelparkeringar och cykelleder ska tillgänglighetsanpassas.

Läs mer om vår politik: