Se alla

Jämställdhet

Att alla människor ska behandlas lika och ges samma förutsättningar oberoende av kön är en absolut utgångspunkt för liberalismen.

Liberalerna i Uppsala kommun vill:

  • Öka kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck inom förskola, skola, särskola, vuxenutbildning, äldreomsorg och socialtjänst och aktivt arbeta mot upprätthållande av hedersnormer.
  • Öka samverkan inom kommunens enheter och med de övriga verksamheter som förebygger, ingriper och hanterar offer för hedersrelaterat förtryck och våld.
  • Bryta dominansen av kvinnor alternativt män i traditionellt kvinnliga respektive manliga yrken och arbetsplatser.
  • Säkerställa ett långsiktigt stöd till föreningar och organisationer som arbetar mot våld i nära relationer.
  • Säkerställa skyddade boenden i Uppsala.
  • Satsa på uppsökande aktivt arbete inom äldreomsorgen för att hjälpa äldre som lever med våld i hemmet.
  • Ur ett jämställdhetsperspektiv analysera hela kommunens budget i syfte att offentliga medel fördelas på ett rättvist och icke diskriminerande sätt (Gender Budgeting). Motverka de sexuella trakasserier som kvinnor utsätts för i vardagen.
  • Arbeta för att normer som gör människor ofria att vara sig själva bryts.

Var och en ska respekteras som fri individ och ges möjlighet att forma sitt eget liv. Normer som gör människor ofria behöver motarbetas. Liberalerna har en lång och stolt tradition av att stå upp för jämställdhetsfrågor. I Liberalernas Uppsala lever kvinnor och män på lika villkor och har likvärdiga möjligheter. Så länge kvinnor i genomsnitt tjänar 3,7 miljoner mindre än män under en livstid har vi inte nått vårt mål. Även män förlorar på påtvingade könsroller.

Hedersrelaterat förtryck och våld

Integration mellan individer och grupper i det svenska samhället är viktigt för att alla invånare i Uppsala ska kunna leva det liv som var och en vill. En förutsättning för detta är dock frihet från alla former av tvång och förtryck. Alla har rätt att fritt foga över sin egen sexualitet samt att fritt välja partners och fritt ingå äktenskap. Att kunna ha fritidsaktiviteter och träffa kompisar, idrotta eller delta i alla skolans aktiviteter och ämnen är självklart för många i barn och unga, men tyvärr inte för alla. Hedersrelaterat förtryck och våld är en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna idag. Under mandatperioden har vi tillsammans med TRIS (Tjejers rätt i samhället) gjort stora förändringar i kommunens rutiner gällande hedersrelaterade frågor. Det arbetet ska utvecklas samtidigt som kompetensutvecklingen för personal inom skola och socialtjänst fortsätter. Det är av största vikt att all personal känner sig trygga att hantera minsta misstanke om tvångsgifte eller då en elev riskerar att föras bort eller inte komma tillbaka efter ett lov.

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer förekommer i alla typer av relationer och kräver att samhället är rustat för att stötta den utsatta parten och genom rättsväsendet och genom frivilliga insatser för att förändra beteendemönster agera mot den som utsätter någon annan för våld. Äldre som utsätts för våld är ofta en bortglömd grupp, och därför vill Liberalerna satsa på uppsökande aktivt arbete inom äldreomsorgen för att hjälpa äldre som lever med våld i hemmet.

Jämställ!

Genom medvetna beslut och lämplig fördelning av pengar ska Uppsala kommun arbeta aktivt för ökad jämställdhet. Jämställdhetsarbetet måste integreras i alla kommunens verksamheter och kommunala beslut innebära att flickor och pojkar, kvinnor och män får jämlika möjligheter att använda sig av våra gemensamma resurser.

Kvinnor och män ska leva på samma villkor, men för att uppnå det krävs ibland lösningar som riktar sig specifikt till det ena könet. Det kan vara insatser, anpassade för att hjälpa just utsatta kvinnor eller rekryteringskampanjer riktade till det underrepresenterade könet. I slutänden leder dessa lösningar till ökad jämställdhet.

Jämställdhet förutsätter gemensamt ansvar för hem och barn. Välfärdstjänster som barn- och äldreomsorg är centrala för att både kvinnor och män ska kunna förvärvsarbeta. Mångfalden av utförare inom välfärdssektorn är en förutsättning för att många kvinnor ska kunna byta arbetsgivare, göra karriär och bli egenföretagare. Detta måste vi liberaler värna.

Vi vet att könsrollerna grundläggs tidigt, och redan i förskolan kan man se tydliga skillnader i hur barn av olika kön agerar. Liberalerna vill att alla pedagoger och förskolor aktivt arbetar med genuspedagogik.

Barn är olika och ska så få vara. Könet ska inte vara avgörande för vilka personlighetsdrag som uppmuntras. Det är viktigt att vuxenvärlden visar att man får vara sig själv, oavsett om man är pojke eller flicka biologiskt. Förskolan är kvinnodominerad, och fler manliga förskollärare är ett eftersträvansvärt mål.

Läs mer om vår politik: