Se alla

Motviljan mot HBTQ genomsyrar hela SD i Uppsala

SD i Uppsala har en lång historia av att motsätta sig HBTQI-rättigher, skriver Amanda Kanange.

Fredag 12 augusti 2022

I UNT uppdagades nyligen att Sverigedemokraten i Uppsala Simon O Pettersson har uttryckt grovt homofobiska åsikter i olika ledartexter. Han har bland annat uttryckt att han är skeptiskt till homosexuellas livsstil, ifrågasatt Pride samt visat motstånd mot samkönade äktenskap. Som svar på detta har Kent Kumpula, ordförande för Sverigedemokraterna i Uppland och gruppledare för partiet i Uppsala endast uttalat sig om att det var en “väldigt olyckligt formulerat text” av Pettersson samt att Sverigedemokraternas medlemsutskott på riksnivå kommer att titta på Petterssons medlemskap i partiet.

Att hävda att Pettersson haft otur i formuleringen av sina texter och att han är ett rötägg bland annars hbtqi-positiva Sverigedemokraterna är dock en missvisande bild. I Uppsala har Sverigedemokraternas motstånd mot hbtqi-personers rättigheter även omsatts i praktisk politik.

2017 var Sverigedemokraterna det enda parti som motsatte sig satsningar på sexualundervisning i Region Uppsala. De reserverade sig mot beslutet trots att det endast handlade om att unga skulle få kunskap om sina kroppar, sin sexualitet och sina rättigheter.

2019 lämnade Sverigedemokraterna i Uppsala in en motion till kommunfullmäktige för att försöka sätta stopp för regnbågsflaggan, som de menar inte är ”allmän och opartisk”. De menade även i sin motion att ett hissande av regnbågsflaggan är “mycket olämpligt”. Trots att Prideflaggan är en viktig symbol för alla människors rätt att älska den de vill.

2020 var Sverigedemokraterna emot Uppsala kommuns hbtq-certifieringar av sina verksamheter. Flera ledamöter inom Sverigedemokraterna debatterade hårt för frågan i kommunfullmäktige. Trots att hbtq-certifieringar innebär att verksamheter får en utbildning i att kunna arbeta systematiskt med likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter. För att se till att alla Uppsalabor känner sig välkomna i offentligt styrda verksamheter.

Allas rätt till sin sexualitet handlar i grunden om rätten till att få leva sitt liv på sina egna villkor. Det är en fråga om mänskliga rättigheter och demokrati. Till synes verkar alla partier vara överens om detta. Men Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Det ovan är bara ett axplock av vad Sverigedemokraterna i Uppsala har drivit för politik. De har bevisat i politiken och i retoriken att de motsätter sig viktig politik som stärker hbtqi-personers rättigheter.

När det finns odemokratiska visioner i vår demokratiska församling är det viktigt att vi som står upp för allas lika värde är ideologiska vakthundar. Grundläggande progressiva värderingar, demokratiska normer och mänskliga rättigheter är något som inte någonsin får falla mellan fingrarna i våra politiska ställningstaganden. För att se till att Uppsala fortsätter att vara en plats för alla måste det tas på allvar när dessa grundläggande värderingar ifrågasätts. Snart ska det avgöras hur våra kommuner och Region Uppsala ska styras under de kommande åren. Därför är det viktigare än någonsin att Uppsalas befolkning inte faller för Kumpulas försök att förvränga verkligheten kring Sverigedemokraternas homofobiska ideologi.

Amanda Kanange, ordf (L) beredningen för demokrati, jämställdhet och integration, Region Uppsala, kandidat till kommunfullmäktige och riksdagen

Kärlek kommer i alla former

I vårt liberala Uppsala har alla rätten att leva sitt eget liv utifrån sina egna förutsättningar och drömmar. Ett hinder för människors möjligheter att leva och verka fritt är flera av de normer som finns överallt. Uppsala ska vara en öppen och fördomsfri stad.

Läs mer om vår politik: