Se alla

Initiativ för att tidigarelägga planerna för konstgräs på Gamlis IP i Gamla Uppsala

Måndag 22 augusti 2022

Gamla Upsala SK (GUSK) är en idrottsförening som sedan starten 1947 organiserat och bedrivit idrottsverksamhet i Uppsalas nordöstra stadsdelar. Varje år bidrar föreningen till att hundratals barn och ungdomar utövar idrott och därmed får en meningsfull fritidssysselsättning. Detta gynnar i första hand individerna själva i form av ökad fysisk och psykisk hälsa, men även samhället i stort då det alltid är bättre när barn och unga får utöva idrotts- eller kulturaktiviteter.

Under många år med olika politiska styren har Uppsala kommun intensifierat anläggningen av konstgräsplaner, något som vi i Liberalerna både har drivit och stöttat. Konstgräs har visat sig ha en mer effektiv nyttjandegrad än förväntat samtidigt som det förlänger utesäsongen. Det minskar i sin tur trycket och behovet av traditionella idrottshallar. I förlängningen bidrar detta till minskade investeringar i idrottshallar, något som är betydligt dyrare än konstgräsplaner.

Det är i lokalförsörjningsplanen som arbetet med bland annat anläggning av konstgräs, idrottshallar, skolor, förskolor, serviceboenden och LSS-boenden hanteras. Den uppdateras årligen och beslutas först i respektive nämnd för att sedan tas i en samlad version i kommunstyrelsen. Lokalförsörjningsplanen är således ett omfattande dokument med många detaljer. Därför är det lätt att vissa satsningar hamnar före eller efter utan en större politisk prioritering.

Gamlis IP har fått vänta i snart 25 år och vi anser att de behöver prioriteras högre i nästa uppdatering. För att prioriteringen ska få genomslag behöver nämnden flagga för detta redan nu och börja planera för att Gamlis IP ska få konstgräs så snart det är möjligt. Detta är en viktig fråga för Liberalerna. Samtidigt är vi införstådda med att Gamlis IP har arkeologiska krav som kommer att ta minst tre terminer att undersöka innan konstgräs kan läggas. Planeringen måste därför ske i samråd med berörd förening. För att de inte ska behöva stå utan plan behöver även arbetet synkas under tiden som en fullständig arkeologisk utgrävning görs. Är det så att plats måste beredas på en annan anläggning, exempelvis nya Gränby konstgräs, ska GUSK få förtur i bokningssystemet. I dagsläget är det inget lag som har Gränby som hemvist vilket kan fungera som ett utmärkt alternativ under tiden den arkeologiska utgrävningen görs och konstgräs läggs.

Liberalerna föreslår att arbetet med nuvarande lokalförsörjningsplanen tar hänsyn till ovan, samt att Gamlis IP ska prioriteras i framtagningen av nya lokalförsörjningsplanen.

Jennie Claesson (L), kommunalråd

Mohamad Hassan (L), kommunalråd

Anders Wallin (L), 1:e vice ordförande idrotts- och fritidsnämnden

Idrott och fritid

Föreningslivet är av stor betydelse för Uppsala kommun och dess invånare. I Liberalerna vill vi stötta föreningarna och ge goda förutsättningar för deras verksamheter som ger barn, unga och vuxna en meningsfull vardag och ofta bidrar till förbättrad hälsa.

Läs mer om vår politik: