Se alla

Uppsala behöver samla krafterna för ett bättre näringslivsklimat

En nämnd, ett ansvar för helheten.

Tisdag 31 maj 2022

Idag är ansvaret för näringslivsfrågor splittrat, både politiskt och tjänstemannamässigt. Det vill vi ändra på. Liberalerna vill att Uppsala kommun inrättar en gemensam Näringsliv- och arbetsmarknadsnämnd med en ordförande och en direktör som tillsammans fokuserar och ägnar frågorna den tid som krävs. Det blir tydligare både för näringslivet och för medarbetarna.

– När problem uppstår behöver vi göra allt för att lösa det uppkomna problemet, jag anser att Uppsala har potential att vara en ledande kommun när det gäller näringsliv och arbetsmarknad men då behöver vi samla alla verktyg i en och samma låda, säger Mohamad Hassan (L), kommunalråd och ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Dagens modell har visat sig bära på stora brister. I olika mätningar framgår det att företrädare för näringslivet pekar på det splittrade ansvaret i kommunen. Att istället uppdra åt en gemensam förvaltning att arbeta med frågor som näringsliv, tillväxt, arbetsmarknad och kompetensförsörjning är den rätta vägen framåt för Uppsala kommun för att förbättra näringslivets villkor. Som näringslivs- och arbetsmarknadsdirektör är personen en del av kommunens ledningsgrupp och kan agera mer utifrån förvaltningsuppdraget. Det kommer att gynna företagen och Uppsala i sin helhet.

– Med gedigen erfarenhet från näringslivet och nya ögon i politiken vet jag vad som krävs för att vända trenden. Vi måste lyfta näringslivsfrågorna och näringslivets betydelse i samtliga nivåer och sluta betrakta det som en bisyssla tillsammans med andra uppdrag, säger Jennie Claesson (L), kommunalråd och kandidat till att bli näringslivets borgmästare i valet 2022.

För mer information:

Mohamad Hassan (L)
018-727 13 00

Jennie Claesson (L)
018-726 09 42

Foto: Angelica Klang.

Läs mer om vår politik: