Se alla

Minska barngrupperna, inför maxtak i förskolan

Fredag 22 mars 2024

Inget är viktigare än en bra start i livet. Alla barn ska få chans att lyckas i livet oavsett bakgrund och förutsättning och förskolan spelar en central roll för att det ska vara möjligt.
 
”Det är oerhört viktigt att storleken på barngrupperna minskar. Vi har tagit till oss av lärarnas inspel och insett att arbetsförhållandena är ohållbara som de ser ut nu. Alla barn har rätt till en likvärdig utbildning och därför måste barngruppernas storlek minska och lärartätheten öka”, säger Jennie Claesson (L), kommunalråd och 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden.
 
När förskolan fungerar som bäst ger den alla barn som deltar i den, oavsett bakgrund, en bra grund att stå på inför skolstarten. Vi vet att de barn som gått i förskolan har bättre förutsättningar att sedan klara skolan.
 
● Förskolan spelar en särskilt viktig roll för barn som inte har svenska som modersmål. Goda kunskaper i det svenska språket är en förutsättning för att klara skolan och för att leva och vara en del av samhället.
 
● Men för att förskolan ska kunna vara den goda kraft som den kan vara för alla barn behöver den få bättre förutsättningar. Det finns flera faktorer som påverkar förskolans kvalitet och förutsättningar. Det kan handla om personal- och resursbrist, personalens kompetens, för lite tid att planera, genomföra och följa upp undervisningen och betungande administration. Samtidigt kan vi inte längre blunda för det som förskolepersonalen oftast själva lyfter som den största utmaningen, nämligen barngruppernas storlek.
 
● Sveriges Lärares undersökningar visar på en ohållbar situation. I en undersökning från förra vintern uppgav över 8 av 10 förskollärare att de arbetar i barngrupper som är större än Skolverkets riktmärken. Det är uppenbart att något måste göras åt situationen.
 
● Barngrupperna blir allt större i förskolan. Under 2022 var 55 procent av alla åldersindelade grupper större än rekommenderat. Året innan var motsvarande siffra 48 procent. Det är med andra ord en kraftigt växande andel av alla barngrupper som är större än de bör vara.
 
● Det är uppenbart att kommunerna inte tar sitt ansvar och följer de riktlinjer för barngruppernas storlek som faktiskt finns. Liberalerna kommer därför driva på för att göra Skolverkets riktlinjer för barngrupperna storlek bindande. Det ska inte längre vara möjligt för kommunerna att bortse från.
 
● För stora barngrupper påverkar barns möjligheter till att ta del av utbildningen och det försvårar förskollärarnas möjligheter att arbeta utifrån den läroplan som förskolan har. Det begränsar personalens möjligheter att göra sitt jobb. Med mindre barngrupper skulle förskolans personal få en bättre arbetsmiljö och möjlighet att ge varje barn mer tid och uppmärksamhet. Det är viktigt för alla barn, men särskilt viktigt för den som behöver förskolan som mest.
 
Foto: Liisa Eelsoo