Se alla

Mittenstyrets förslag till budget 2021 – för ett Uppsala med ökad trygghet, fler i arbete, en likvärdig skola och snabbare klimatomställning

Tisdag 29 september 2020

Under förmiddagen presenterade Mittenstyret i Uppsala kommun förslag till mål och budget för 2021. Budgeten lägger vikt vid fyra fokusområden: trygghet, jobb och företagande, likvärdig skola och miljö och klimat. Coronapandemin har slagit hårt mot ekonomin, trots detta får Uppsala ett tillskott på 429 miljoner kronor – en ökning med 3,4% jämfört med föregående år. Störst tillskott får skolan och äldreomsorgen med 142 respektive 90 miljoner kronor.

Mittenstyret växlar upp arbetet med att öka tryggheten i Uppsala genom att lägga totalt 45 miljoner kronor till både brottsbekämpande såväl som brottsförebyggande åtgärder. Socialtjänsten får ökade resurser, avhopparverksamheten byggs ut, arbetet med ordningsvakter och kameraövervakning förstärks samtidigt som genomförandet av Handlingsplan Gottsunda/Valsätra samt Gränby/Kvarngärdet får ökade resurser. Det satsas även på förebyggande åtgärder som Allaktivitetshus och Jobb- och utbildningscenter i Gränby.

Årsrika och personer med funktionsnedsättning ska känna sig trygga i Uppsala. Därför stärker Mittenstyret äldre- och omsorgsnämnden med ett tillskott på totalt 160 miljoner. Det görs också en satsning på ett rabatterat kollektivtrafikkort för våra årsrika på 13 miljoner kronor samt en kompetensutveckling i yrkessvenska för personalen på 5 miljoner kronor. Arbetet med att bygga fler LSS-bostäder fortsätter med en satsning på 30 miljoner kronor.

Alla barn oavsett bakgrund ska ges lika förutsättningar att lyckas i skolan. Detta förutsätter en bland annat en likvärdig skola. Mittenstyret ger därför utbildningsnämnden ett tillskott på 135 miljoner kronor. Samtidigt görs särskilda satsningar på närvarokoordinatorer, socialarbetare i skolan och på att fler utrikesfödda barn ska gå i förskolan. Detta är en viktig pusselbit för att förbättra integrationen.

Miljö- och klimatarbetet måste intensifieras för att Uppsala ska bli fossilfritt 2030 och klimatneutralt 2050. Målet är att utsläppen ska minska 10–14% per år från och med nästa år. För att snabba på omställningen satsas 18,2 miljoner på klimatinvesteringar, inte minst på att säkerställa energi och vattenförsörjningen. Det avsätts också pengar för att rusta upp friluftsområden för att Uppsalabor ska kunna njuta av naturen i Uppsala.

Budgeten i korthet:

  • Vi skjuter till 429 miljoner mer 2021 än 2020, en ökning med 3,4%
  • Störst tillskott till skolan och äldreomsorg, 142 respektive 90 miljoner kronor
  • Oförändrad skattesats
  • Reformer för ökad trygghet för alla Uppsalabor, fler i arbete, en likvärdig skola och snabbare klimatomställning

Läs budgetpresentationen här

Läs hela remissversionen av Mål och budget för 2021 här

 

//www.youtube-nocookie.com/embed/oKAc9lcTH5k