Se alla
Gavel tangentbord

Vad f*n är en delegationsordning?

Måndag 14 juni 2021

Det var min första reaktion när jag var på mitt första möte i en politiskt nämnd. Vi diskuterade ett ärende där någon nämnde något om delegationsordning och jag körde fast. På den tiden fanns inga smarta telefoner där man kunde googla fram svaret. Det är egentligen en kort sammanfattning av hur mitt politiska engagemang en gång började: jag hade noll koll på vad det innebar!

Jag vet att många vill engagera politiskt men inte ”vågar”, i tron att man måste kunna allt och ha läst ett antal terminer statsvetenskap. Så är det givetvis inte. Det politiska uppdraget kräver förvisso tid och uthållighet men eftersom politiska beslut utgår från vårt demokratiska system och den representativa demokratin är besluten kollektiva, vilket gör att även ”nybörjare” har en plats i den beslutande församlingen. Därför rekommenderar jag dig att engagera dig: du behövs och kan göra skillnad. Dessutom kommer du att lära dig inte bara om delegationsordningar utan om mycket annat, minst lika spännande. Det finns alltid ett parti som kan tilltala dig. Men du kommer aldrig att hitta ett parti som till hundra procent passar dina värderingar över tid.

Just nu kan vi tyvärr konstatera att Liberalernas läge inte är optimalt. Vill man verkligen engagera sig i ett parti som har dåliga opinionssiffror och brottas med interna problem? Ja, anser jag. Under mina 23 år som politiker har jag sett många partier i kris som ändå klarat sig. Jag är övertygad om att Liberalernas kris kommer att lösas. Valsystemet är som ni vet uppdelat på tre nivåer: riksdagen, regionen och kommunen. Som kommunpolitiker vill jag fokusera på mitt uppdrag och se till att vårt resultat blir så bra som möjligt på alla nivåer, men främst i kommunen. Liberalerna i Uppsala kommun har genomfört stora delar av valprogrammet redan. Vi har några viktiga punkter att jobba med, exempelvis näringslivsfrågor. Nu när nomineringar till de olika valen är öppna hoppas jag att du tar klivet in i det politiska livet och medverkar till en liberal framgång i Uppsala vid nästa val!

Vad har hänt sedan mitt första uppdrag? Vet jag vad en delegationsordning är? Självklart vet jag det. Drygt tjugo år senare kan jag tacka det politiska livet för en stor del av min personliga utveckling. Jag skulle definitivt ha varit en annan person om jag inte hade sysslat med politik. Engagemanget berikar. Gör dig själv en tjänst och berika dig. Det är aldrig för tidigt eller för sent!

Hör gärna av dig om du funderar på att engagera dig politiskt, oavsett parti. Mina tips kan hjälpa!

Mohamad Hassan (L)

Publicerat på Mohamad Hassans Facebook 14-06-2021.