Se alla

Leos lekland behövs i Uppsala, men måste hitta en ny plats

Torsdag 24 mars 2016

 

leos

Vi vill ha kvar Leos i Uppsala, men på en plats som är trygg för barnen!

Leos lekland fyller en viktig funktion för många av Uppsalas barn. Det är ett ställe som uppmuntrar rörelseglädje, träning av motorik, nyfikenhet och utforskande.  Det sysselsätter barn årets alla dagar, och särskilt perioder då vädret inte lockar till utomhuslek. Leos underlättar även för många föräldrar genom att anordna mycket uppskattade födelsedagskalas och sysselsätter ett antal personer, i många fall ungdomar, med arbete.

Trots detta har Liberalerna ställt sig bakom den rödgröna majoritetens beslut om att inte förlänga Leos leklands tillfälliga bygglov. Platsen som Leos lekland idag finns på är enligt Översiktsplanen avsedd för, och behövs till, tung transport. Kommunens plan har hela tiden varit att nyttja området till detta och det var därför Leos lekland fick just ett tillfälligt bygglov. De som driver Leos lekland har alltså hela tiden varit medvetna om förutsättningarna. Permanenta lösningar från början är naturligtvis är det bästa för ett företag, och något att sträva mot.

Att permanenta Leos lekland i ett område som kommer fortsätta utvecklas för tung och farlig trafik, hade krävt investeringar på flera miljoner för att göra området tryggt för barn att vistas i. Alla familjer har inte möjlighet att ta bilen direkt till Leos, utan åker buss och måste ta sig från busshållplatsen till Leos lekland. Samtidigt skulle en sådan satsning innebära att Uppsala framöver inte kan erbjuda bra lösningar för transportverksamheter. Områdets närhet till E4:an gör det unik utifrån transportperspektiv.

Sammantaget gör detta att vi liberaler står bakom beslutet som gör att Leos lekland måste flytta, men vi litar på de rödgrönas löften om att Uppsala kommun, som har ambitionen att vara en företagarvänlig kommun, ska hjälpa Leos lekland att hitta en lämpligare plats för verksamheten, för den behövs i ett växande och hälsosamt Uppsala.

 

Mohamad Hassan (L)

Kommunalråd

Sture Blomgren (L)

Ledamot i Plan- och byggnadsnämnden

 

Läs vad UNT skrivit om Leos lekland:

http://www.unt.se/uppland/uppsala/star-bakom-flytt-av-lekland-4168536.aspx

http://www.unt.se/uppland/uppsala/populart-lekland-kan-rivas-4165038.aspx