Se alla

Billigare parkering första timmarna!

PRESSMEDDELANDE

Torsdag 26 maj 2016

Höj av avgifterna för boendeparkering till 20 kr/dygn och för övriga parkeringar besluta om högsta tillåten avgift på 35 kr/timme. Det beslutet vill Liberalerna fatta vid dagens kommunstyrelse. Dessutom vill Liberalerna se billigare parkering de första två timmarna, på max 20 kr/ timme.

  • Avgifterna för boendeparkering tål att höjas. De har legat på samma nivå sedan 2003 och är helt enkelt för låga, säger Mohamad Hassan, kommunalråd (L).

  • Med en lägre avgift de första timmarna får vi ut maximalt av parkeringsplatserna. Folk lockas in till stan, men höjningen efter ett par timmar ger rotation på platserna, fortsätter Mohamad Hassan, kommunalråd (L)

Liberalerna vill att Uppsalas stadskärna ska vara levande; vimla av tillgänglig och attraktiv handel, arbetsplatser samt caféer och restauranger. Parkeringsmöjligheterna måste tillgodose behoven hos så väl turister och andra besökare som hos bilburna kunder.

  • Sanningen är att många människor har behov av bilen, hur gärna vi politiker än vill att de åker kollektivt. Ska vår stad vara levande måste även bilister vara välkomna, kommenterar Mohamad Hassan, kommunalråd (L). Annars kommer vi snart, som många andra städer, ha en död citykärna, övergiven till förmån för lättillgängliga handelscentrum en bit utanför, avslutar Mohamad Hassan, kommunalråd (L)

    .För mer information:

Helena Hedman Skoglund

Politisk sekreterare (L)

072-518 92 94

Så här såg yrkandet i kommunstyrelsen ut:

KS, 25 maj 2016, ärende 5 & 6, Nya bestämmelser gällande avgift för boendeparkering och Förändringar av övre gräns för parkeringsavgift

För 13 år sedan bemyndigade KF (2003-05-26) dåvarande Gatu- och trafiknämnden att besluta om 25 kr per timme som högsta parkeringsavgift. Sen dess har trafiksituationen i Uppsala förändrats och nu genomförs en översyn av parkeringsavgifterna på begäran av Uppsala Parkerings AB. Liberalerna ser behov av och välkomnar översynen.

Det förändrade resemönstret och den kraftiga etableringen av extern handel gör att parkeringsplatser i Uppsalas stadskärna måste tillgodose behoven hos så väl stadens besökare och turister som för bilburna kunder till våra handlare i stadskärnan. Liberalerna vill att Uppsalas stadskärna ska vara levande, tillgänglig och vimla av tillgänglig handel, arbetsplatser samt caféer och restauranger. Kommunstyrelsen har givit Gatu- och samhällsmiljönämnden (GSN) i uppdrag att ta fram ett förslag om högsta parkeringsavgift i Uppsala som kommunfullmäktige ska fastställa. Förslaget till beslut är att höja högsta parkeringsavgiften från 25 kronor i timmen till 40 kronor i timmen. En sådan generell höjning kan göra det ännu svårare för centrum handel att locka bilburna kunder till sina affärer. Liberalerna vill ha en annan modell där differentieringen av avgiften kvarstår och sänks de två första timmarna för att öka genomströmningen.

Liberalerna välkomnar också en översyn av avgifterna för boendeparkeringar. I handlingen framgår det att dagens boende betalar en betydligt lägre avgift än vad en motsvarande plats borde kosta, även om det inte finns någon garanti att få en plats. Liberalerna vill även se en höjning av dagens dygnpris för boenden. Avgiften som är 10 kronor per dygn är för låg och hindrar effektiv användning av centrumnära parkeringsplatser som skulle kunna användas för att locka bilburna kunder till centrumhandel.

Liberalerna anser att dessa två ärenden i kommunstyrelsen, ärenden 5 och 6 borde hanteras som varandras komplement. Det är olika instanser som fattar olika beslut. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta om högsta avgifter och GSN beslutar om detaljerna tillsammans med Uppsala Parkerings AB. Inför kommande beslut i de två instanserna vill Liberalerna tydliggöra sin ståndpunkt. Liberalerna avser återkomma med kompletteringsförslag på åtgärder med utgångspunkt som vi ser som en helhet, i syfte att effektivisera parkeringssituationen i Uppsalas stadskärna och därmed förbättrar användningen av parkeringsplatserna.

Vi kommer att verka för:

  • Att parkeringsavgiften i centrala Uppsala ska vara differentierad och sänkas till 20 kronor/h de första två timmarna.
  • Att parkeringsavgift även fortsättningsvis ska erläggas 08.00-18.00 helgfria vardagar.
  • Att parkeringsavgift inte heller i fortsättningen ska erläggas på söndagar och helgdagar.
  • Att dygnsavgiften för boendeparkering ska höjas till 20 kronor.

Mot denna bakgrund yrkar Liberalerna:

Att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa högsta avgift för boendeparkering till 400 kronor per månad och att denna avgift indexregleras.

Att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa högsta möjliga parkeringsavgift till 35 kronor i timmen och att denna avgift indexregleras.

Mohamad Hassan (L)