Se alla

Vi prioriterar skolan

Måndag 4 november 2019

Länk till debattinlägget i UNT.

På två år har skolan fått runt 100 mnkr mer tack vare liberalt inflytande. Genom att säkra detta ger vi Uppsalas skolor och elever bättre förutsättningar att lyckas. Vi kommer alltid sätta skolan först och har varit tydliga med att i valet mellan skattesänkning och skolan väljer vi skolan. Det sade vi före, under och efter valet.

I Mittenstyrets förslag till Mål och budget för 2020, som debatteras på kommunfullmäktige imorgon, prioriterar därför vi skolan. Vi ser till att det finns resurser för att anställa personal som kan avlasta lärare, satsar på kompetensutveckling av fritidspersonal, förstärker elevhälsan och säkrar resurser till skolkoordinatorer för att öka elevers skolnärvaro, för att nämna några saker. Samtidigt fortsätter vi sätta fokus på kunskapsresultaten och elever med stora stödbehov.

Liberalerna är det parti som försvarar skolan och är garanten för att säkerställa resurserna. Så fort vi lämnar en koalition kan vi se att skolan drabbas vilket tydliggjorts med M, C och KD:s budgetar som två år i rad satsat mindre pengar till skolan. Först 72 miljoner och nu 66 miljoner mindre. Även SD satsar drygt 59 miljoner mindre i årets budget.

De kommande tre åren behöver fortsatt liberal politik. För att möta omsorgsbehovet kommer vi med hjälp av 88 miljoner kronor att bygga fler LSS-bostäder. Vi kommer förbättra näringslivsklimatet och möjliggöra för 2000 nya jobb årligen. Vi tar fram samverkanslösningar med civilsamhället för att bryta loss människor som är fast i utanförskap och utveckla långsiktiga lösningar för dem som står längst bort från arbetsmarknaden. Vi ska göra allt för att fler Uppsalabor ska kunna gå från bidrag till arbete. Arbetets värde måste återskapas.

Att åstadkomma allt detta utan att höja skatten i dagens ekonomiska läge är en stark prestation. I en tid där andra välmående kommuner höjer skatten för att klara det kommunala uppdraget kan vi presentera en stark budget med satsningar på välfärden utan en skattehöjning.

Budgeten måste ha en säker politisk majoritet i kommunfullmäktige för att bevara legitimitet, kreditvärdighet och för att inte riskera räntan på kommunens lån. Före sommaren sonderade vi både till höger och vänster för att se vilka partier som skulle kunna tänka sig att ge sitt stöd. Dialogen med högersidan bar inte frukt medan V hade ett öppet sinne. Uppgörelsen oss emellan omfattar 11 punkter utan ideologiska begränsningar där en del motsvarar punkter från vårt liberala valprogram. V kommer fortfarande att presentera en egen budget med egna ekonomiska ramar, men när den faller lägger de ned sina röster.

Vi undvek därmed det värsta scenariot med en återupprepning av budgetrevisionen i början av 2019 då M, C och KD gjorde upp med V och skapade en för tillfället ekonomisk instabilitet. En handling som riskerade bland annat kommunens kreditvärdighet som i sin tur påverkar våra räntekostnader. Deras uppgörelse slog också hål i all argumentation om att vi skulle driva vänsterpolitik samtidigt som de visade prov på att det är okej för dem att göra upp med V, men inte för Liberalerna.

För oss i Liberalerna är det viktigt att leverera det vi gick till val på och efter bara ett år kan vi bocka av flera av våra vallöften. Rätt skatt ska tas för att säkra människors lika möjligheter och goda förutsättningar. När skatten inte sänks håller vi fast vid vårt löfte som ger avkastning för framtidens Uppsala – att investera i skolan.

Mohamad Hassan (L), kommunalråd
Helena Hedman Skoglund (L), kommunalråd