Vi har ett stabilt grepp om förskolan
Hela antagningssystemet till förskolan ska inte kastas ut i sjön. Fler förändringar av antagningssystemet kommer upp för beslut i utbildningsnämnden den 25 mars.
Onsdag 4 mars 2020
Moderaterna skriver i en debattartikel i UNT att Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tappat greppet om antagningssystemet till förskolan. Vi kan försäkra både moderater och Uppsalas invånare att det har vi inte gjort. Ett intensivt utvecklingsarbete pågår och som Moderaterna mycket väl är medvetna om kommer förändringar av antagningssystemet upp för beslut i utbildningsnämnden den 25 mars.
Vi vänder oss starkt mot den verklighetsbeskrivning som presenteras. Att lägga ord i någons mun, som aldrig blivit sagda, är inte värdigt ett funktionellt demokratiskt samtal. Låt oss klargöra. Vi har aldrig sagt och kommer aldrig att säga att ett orimligt erbjudande om plats är okej eller tillräckligt. Att påstå att vi har sagt att om man tackar nej till ett orimligt erbjudande så har man inte ett reellt behov är rakt av osant.
Däremot uppskattar vi att Moderaterna nu äntligen presenterar något som kan tolkas som ett alternativ till nuvarande system. Det har vi upprepade gånger efterfrågat från Mittenstyrets håll. Att bara klaga leder inte framåt. Länge har Moderaterna också vurmat för det gamla systemet och påpekat att det var ett system att vara stolt över. Vi håller inte med. Det fanns goda skäl att lämna ett system som inte innebar likvärdighet för Uppsalas invånare. Ett system som belönade den som skrek högst och som gjorde skillnad på barns rätt till förskoleplats utifrån ålder och ibland till och med kön beroende på vad som passade vissa förskolor bäst. Ett sådant system är inte förenligt med skollagen. Att Moderaterna nu också insett detta hedrar dem.
Nu lyfts absolut närhet som alternativ till dagens relativa närhet. Vi ställer oss frågan hur Moderaterna har tänkt att lösningen för den som bor långt ifrån en förskola ser ut. Rimligen så blir problemen större än med relativ närhet vars utgångspunkt är att göra placeringar i närheten av hemmet för alla barn. Absolut närhet garanterar bara en rimlig placering för den som bor riktigt nära en förskola.
Moderaterna lyfter upp att regler för byten bör ses över. Ett förslag presenterades för utbildningsnämndens arbetsutskott den 3 februari 2020 och kommer upp för beslut i utbildningsnämnden den 25 mars. Kommer Moderaterna i mars att ställa sig bakom ett förslag som innebär att platser kan tillsättas snabbare? Som innebär att både barn i behov av plats och förskolor med en tom plats snabbare kan få en placering. Samtidigt har vi möjlighet att besluta om att placeringar ska ske med tre månaders framförhållning jämfört med dagens fyra. Det skapar också bättre förutsättningar för våra förskolor.
Att förskoleplatser ska finnas där de behövs är en ambition som vi delar med Moderaterna. Att det inte är så fullt ut idag är något som samtliga partier måste ta ansvar för. Under förra mandatperioden påbörjades ett arbete som länge släpat efter och en lokalförsörjningsplan för att komma i kapp med planeringen utarbetades och uppdateras nu årligen. Att bygga bort en brist med historiska förtecken är inte något som går på ett eller två år, men vi har kommit en god bit på väg. Det är också viktigt att inte blanda ihop bristen på förskoleplatser med antagningssystemet. Det senare placerar barn på de platser som finns, oavsett vilket system vi har så skapar det i sig inte fler platser.
Stora systemskiften innebär nästan alltid barnsjukdomar som med tiden behöver åtgärdas. Flera förändringar har redan gjorts och andra är alltså på väg. Svaret är inte att kasta hela systemet i sjön utan att göra de anpassningar som krävs.
Antagningssystemet till förskolan är viktigt. Viktigt är också den verksamhet som bedrivs inom förskolans fyra väggar och som våra barn möter varje dag. Vi ställer oss undrande till att Moderaternas intresse för kvaliteten i förskolan är så ljumt i förhållande till frågan om placeringar.
Helena Hedman Skoglund (L), kommunalråd med ansvar för förskola och skola och ordförande utbildningsnämnden
Ulrik Wärnsberg (S), vice ordförande utbildningsnämnden
Susanne Engström (MP), ledamot utbildningsnämnden