Se alla

Vi ger oss inte – nej till lönekriteriet som kräver mer undervisning av lärare

Onsdag 22 augusti 2018

I ett halvår har vi kämpat för att lönekriteriet som uppmanar lärare att ta på sig mer undervisning som ett sätt att höja lönen ska tas bort. Vi har stöd av båda lärarfacken, men har tyvärr inte fått stöd av övriga politiska partier när det verkligen kommit till kritan i beslutssammanhang. I utbildningsnämnden ville inte de rödgröna ta i frågan alls, trots att svaren vi fått på vår fråga om detta kunde påverka kvaliteten i undervisningen och ytterligare öka lärares arbetsbelastning inte alls var tillfredsställande, och hänvisade till kommunstyrelsen. Nu har vi lämnat in vårt förslag där. Vi håller tummarna för att övriga partier vaknar och ger kommunledningskontoret i uppdrag att ta fram ett nytt förslag.

Den som inte tidigare uppmärksammat frågan undrar kanske vad problemet är, vill vi inte att lärare ska undervisa? Jo, så klart. Lärare ska ägna sig just åt undervisning och åt elevernas kunskaper. Men arbetsbelastningen är oerhört hög, och lärare har idag en mängd andra uppgifter som de inte kan delegera vidare till någon annan. Att då säga att ta på sig mer undervisning är en av vägarna till högre lön riskerar både kvalitet och hälsa.

Här kan du läsa själva skrivelsen vi har lämnat in till kommunstyrelsen. KSAU 21 augusti 2018 – initativ från Liberalerna

Så här har vi skrivit tidigare:

http://www.unt.se/asikt/debatt/kvaliteten-aventyras-4901945.aspx

http://www.unt.se/nyheter/uppsala/nationell-kritik-mot-uppsalas-undervisningskrav-4990825.aspx

Här kan du se vår skolpolitiska talesperson Helena Hedman Skoglund kommentera frågan.