Mohamad Hassans rapport från kommunstyrelsens sammanträde
Stoppa pressarna! Här kommer den senaste uppdateringen från kommunstyrelsen, som fortfarande sker digitalt.
Onsdag 25 november 2020
Kommunstyrelsens dagordning innehöll idag 30 beslutsärenden, inklusive 5 motioner och 2 initiativärenden från Vänsterpartiet. Initiativärendena handlade om att möjliggöra anställning för ensamkommande med rätt kompetens som riskerar utvisning, samt att använda äldrenämndens överskott till julbonus för anställda. Således var det 23 beslutsärenden kvar. Nedan berättar jag om de 8 ärenden som kommunstyrelsen INTE var eniga i.
Först en kort påminnelse om vad det tråkiga politikersnacket innebär; motion, reservation, särskilt yttrande och återremiss.
Vad är en motion?
De flesta motioner lämnas in av oppositionen men motionsrätten gäller alla. En motion är ett förslag som bereds av berörda nämnder och kommunstyrelsen för att sedan beslutas i kommunfullmäktige. Även om motioner är beslutsärenden blir det mestadels ett nej från de som styr och motionärerna röstar ja med stöd av hela eller delar av oppositionerna. Debatten om motionerna kan ni följa i kommunfullmäktige, den 14 december med start kl.14.00, via webben. Ni får inte missa debatten om ny arena/anläggning för issporter!
Vad är en reservation kontra särskilt yttrande?
Skillnaden mellan ett särskilt yttrande och en reservation är att med ett särskilt yttrande är man för beslutet men vill ändå markera en något avvikande ståndpunkt. En reservation lämnas när man är emot beslutet och tydligt vill markera att man är emot. Därför skriver jag sällan när en del partier lämnar ett ”särskilt yttrande”.
Obs! Varken Centerpartiet eller Sverigedemokraterna har numera en ordinarie ledamot i kommunstyrelsen och kan därför inte yrka eller lämna en reservation, men de kan lämna in ett särskilt yttrande. I det avseende är det C och SD:s sätt att markera att de är emot ett förslag. Centerpartiet finns inte heller med i de yrkanden som M och KD lämnar, men de är för det mesta med på yrkandena. Det syns dock inte i protokollet eftersom de saknar en ordinarie plats för tillfället. Jag kommer framöver att skriva ((C)) när Centerpartiets ersättare och tillika gruppledare, Jonas Petersson, håller med M och KD eller oss i några beslut.
Vad är en återremiss?
Återremiss är när styrelsen inte avgör ärendet, utan i stället skickar tillbaka ärendet för ytterligare beredning. Det är också ett sätt för oppositionen att skjuta upp ett beslut och ”begär” mer underlag. Eller om det framkommer nya uppgifter där beslutfattare, även de som styr önskar kompletteringar. Måste även tillägga att tillvägagångssättet att yrka återremiss används av alla oppositioner oavsett partifärg.
Vad är en bordläggning?
Till skillnad från en återremiss där ärendet måste ändras eller kompletteras så innebär bordläggning att ärendet kommer tillbaka oförändrad. Ibland vill man invänta att någon annan nämnd ska fatta ett beslut eller att ärendet kommer ut till ledamöterna sent och ledamöterna önskar mer tid för inläsning. Bordläggning kan alltså bero på flera anledningar.
Vad är en politisk vilde?
I Sverige är en politiker alltid vald av folket från ett parti. Till skillnad från i en del andra länder finns det inga personliga eller oberoende mandat i fullmäktige eller i riksdagen. Oavsett personkryss tillhör mandatet partiet, inte personen. Detta av den enkla anledningen att utan ett parti, inget mandat. Dock kan det uppstå politiska vildar under en mandatperiod. Det handlar om när en person själv lämnar sitt parti eller om ett parti utesluter en person. Om dessa personer då väljer att behålla sitt mandat kallas personen för en politisk vilde. I Uppsala kommunstyrelse och kommunfullmäktige finns idag två politiska vildar, Stefan Hanna (tidigare Centerpartiet) och Simon Alm (tidigare Sverigedemokraterna). Och numera har vi en ytterligare politisk vilde i kommunfullmäktige då Therese Rhann lämnar Vänsterpartiet i Uppsala men sitter kvar i kommunfullmäktige.
Vilka ärenden var vi då oense om idag?
Ärende 5 handlade om en ny anläggning för issporter. Här yrkade M och V i första hand att ärendet skulle återremitteras för att kompletteras med ett nytt reviderat förslag avseende funktion och kostnader för läget vid kv. Kölen, och i andra hand parallelltutreda ett alternativ med placering på Kölen då utmaningarna i detaljplanen för Gränbyalternativet är stora avseende höjder och trafik, vilket i slutändan kan riskera att omöjliggöra detta projekt. Efter en lång diskussion beslutade kommunstyrelsen med L, S, MP, KD, C, SD, Stefan Hanna (-) och Simon Alm (-) i enlighet med liggande förslag.
Ärende 17 handlade om förstudie om allaktivitetshus i Gottsunda. Här yrkade M och KD på att ärendet skulle återremitteras för att målgruppen ska fokuseras till skolans elever och att det fortsatta arbetet inte lägre ska inbegripa målgruppen 18+. Simon Alm (-) yrkade på avslag medan Stefan Hanna (-) yrkade på ett tillägg om att inkludera en kartläggning av privata alternativ som driftsansvariga för allaktivitetshuset. Beslutet om förstudien blev i enlighet med liggande förslag.
Ärende 24 handlade om riktlinje för utemiljöns yta och kvalitet vid förskolor och grundskolor. Här ville M ändra en mening i ärendet som handlar om eventuella undantag. Stefan Hanna yrkade på det C yrkade på arbetsutskottet. Även V hade en del yrkanden. Eftersom det var ett omfattande yrkande kan ni ta del av V:s och C:s yrkanden här istället. Kommunstyrelsen beslutade i enlighet med liggande förslag.
Ärende 26 handlade om översyn av lokala ordningsföreskrifter. Här yrkade M och KD, med instämmande från Simon Alm (-) och Stefan Hanna (-), att även utreda hur tiggeri kan regleras i kommunens lokala ordningsföreskrifter eller på annat sätt. Kommunstyrelsen beslutade i enlighet med liggande förslag.
Ärende 27 handlade om reviderat projektdirektiv för Västra Librobäck. M yrkade på att en ny anslutning till verksamhetsområdet från gamla Börjevägen ska kvarstå och inte strykas. KD yrkade på återremiss medan Simon Alm (-) yrkade på avslag. Kommunstyrelsen beslutade i enlighet med liggande förslag.
*Ärende 30 handlade om ny upphandling av operatör och leveransplaneringstjänst till Uppsala bygglogistikcenter. Stefan Hanna (-) yrkade på att genomföra en utvärdering av bygglogistikcenter och att berörda byggföretag inom ramen för den utvärderingen får en möjlighet att inkomma med förbättringsförslag. Kommunstyrelsen beslutade i enlighet med liggande förslag.
*Ärende 32 handlade om yttrande över remiss om en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Här yrkade Stefan Hanna (-) på att ändra svaret om att en etableringstid på två är för kort. Det behövs minst fem år för nyanlända att etablera sig och komma i försörjning. Simon Alm (-) yrkade på att kommunstyrelsens ordförande får i uppdrag att komplettera yttrandet med ett stycke om att kommunen är positiv till minskade invandringsvolymer, större kommunalt självbestämmande i fråga om invandringsmottagande och att efterlysa starkare incitament för frivillig återvandring samt efterlevnad av utvisnings- och avvisningsbeslut. Kommunstyrelsen beslutade i enlighet med liggande förslag.
*Ärende 34 var ett initiativärende från Fredrik Ahlstedt (M) och Hanna Victoria Mörck (V) om utredning av isarena för att utreda placeringen vid Kölen. Hela kommunstyrelsen förutom M och V avslog initiativet.
Det var en hel del ärenden från kommunstyrelsemötet idag. Ni kan som sagt följa debatten från kommunfullmäktige på webben den 14 december.
Jag måste återigen passa på att säga att det politiska uppdraget är utvecklande, stimulerande och viktigt för att upprätthålla vår demokrati. Hitta ett parti som passar dina idéer och engagera dig. Du behövs!
Ha en fortsatt trevlig vecka!
– Mohamad Hassan