Se alla

Debatt: Ett starkt EU lyfter oss ur coronakrisen

Föreställ er hur Europa hade sett ut med flyktingkris, klimatkris och pandemi utan ett EU-samarbete, skriver Mohamad Hassan.

Måndag 11 maj 2020

I dag är inte bara en vanlig Europadag. Det har också varit 75 år av fred sedan det förödande andra världskriget slutade. Från krigets ruiner togs ambitiösa steg för att säkra freden. Då skapades en ordning som fortfarande upprätthålls där forna fiender i dag räknas som trogna vänner. Fredsprojektet må ha sina brister men i dessa svåra tider måste vi tillsammans resa oss igen som vi gjorde efter andra världskriget. Likt Marshallplanen som återuppbyggde Europa är det dags för en ny ekonomisk politik för att få igång hela den europeiska ekonomin.

Påföljderna av den pandemi vi nu genomgår kommer att bli svår. Flera tusen personer runtom i världen har förlorat sina liv och miljontals människor har insjuknat på grund av Covid-19. Vid återgången till det normala kommer effekterna uppenbara sig både mänskligt och ekonomiskt. Även efter att febern i kroppen avtagit och vaccin framställts kommer virusets avtryck att påverka oss i flera år framöver. Redan nu ökar konkurserna, arbetslösheten stiger, recessionen är ett faktum samtidigt som depressionen lurar runt hörnet.

Men mitt i eländet finns det hopp och möjligheter i den gemenskap vi delar med de andra europeiska länderna. Världen genomgår i dag en avgörande tid som kommer föra med sig nya visioner och skapa möjligheter för att starka ta oss ur detta. Det europeiska samarbetet sätts kontinuerligt på prov. Men föreställ er hur Europa hade sett ut med flyktingkris, klimatkris, pandemi och avtagande demokrati i en del länder utan ett EU-samarbete som funnits där för att handskas med dessa tuffa frågor. Trots att utmaningarna varit stora och resultaten inte alltid varit perfekta är det svårt att tänka sig hur världen hade sett ut utan EU.

Det är inte bara regeringen tillsammans med L och C som sjösatt stödåtgärder i miljardklass. Även EU tar beslut som påverkar oss i Sverige, Uppland och Uppsala. Det planeras stödpaket med förslag på upp till 540 miljarder euro för att hjälpa medlemsländer att komma ur krisen. Även en återhämtningsfond som en del av det reviderade förslaget till långtidsbudget diskuteras. Fonden tros vara tillräckligt stor och fokuserar på de sektorer och geografiska delar av Europa som drabbats värst.

Det är positivt att det på EU-nivå finns en gemensam färdplan för återhämtning. Investeringarna ska bygga på de sedan tidigare överenskomna prioriteringarna om en grön omställning och en digital omvandling. Samhällsviktiga varor måste kunna tillverkas i Europa vilket kräver ett mer strategiskt oberoende EU. Länder kan självfallet komma igång med sin ekonomi med egna program och investeringar men den gemensamma marknaden betyder att vi måste ha samordning mellan varandra. En gemensam nystart är ett måste och en förutsättning för att vi i Sverige ska lyckas vända denna negativa ekonomiska utveckling.

Vi borde ta tillfället i akt och förenkla och luckra upp offentliga upphandlingar. Lokala producenter måste kunna lämna anbud på ett helt annat sätt, något som är extra viktigt nu när de behöver draghjälp för att komma igång igen. Ett gott tecken är att det på EU-nivå gått relativt snabbt att godkänna en del regeringsbeslut som tidigare ansetts strida mot statsstödsregler. Kommuner måste även kunna upphandla närodlade livsmedel från lokala producenter utan att använda särskilda knep. Det skulle stötta det lokala näringslivet, skapa arbetstillfällen och öka Sveriges möjlighet till egen försörjning av livsmedel. I dag är vi självförsörjande när det kommer till morötter, socker och spannmål. Det räcker inte i händelse av en långvarig kris.

Uppsala-Stockholmsregionen är ett av Europas mest dynamiska platser och vi har allt att vinna på ett välfungerande och ekonomiskt starkt EU. För oss i Uppsala har medlemskapet gynnat oss både mänskligt och ekonomiskt med internationella studenter, forskning, företag och läkemedelsindustri tack vare det svenska medlemskapet i EU. Ett starkt EU kommer lyfta oss ur coronakrisen. Sverige har viljan, men ensam är aldrig stark.

Publicerades i UNT 2020-05-09