Se alla

Debatt: Vägen låg öppen för alliansstyre

Det är alliansen som har visionerna för Uppsala

Torsdag 12 januari 2023

Alliansen vill arbeta för breda lösningar för Uppsalas bästa, och har i det längsta undvikit att kritisera Utvecklingspartiet Demokraterna (UP) som vi uppfattat som ett borgerligt parti. I en lång rad insändare och artiklar har dock UP försökt rättfärdiga sitt vägval och vi vill därför ge vår bild av saken (bland annat i UNT 17/12). UP gick till val på att stoppa spårväg och utbyggnadsplanerna i Uppsala, men valde ändå att stödja vänsterpartiernas styre.

Alliansen var efter valet glasklara gentemot Stefan Hanna och UP att borgerligheten kommit överens om att avbryta spårvägsutbyggnaden. Det innebär en samlad opposition som UP är välkomna att stödja. Liberalerna tog ställning för spårväg bara tre månader innan valet efter att tidigare varit skeptiska, medan KD som tidigare drivit planerna för spårväg lämnade denna linje redan 2020. Alliansen är nu mer samspelt än någonsin, och Therez Almerfors (M) i spetsen för ett nytt styre skulle innebära en helt ny politisk inriktning än ett fortsatt styre med Erik Pelling (S), Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Allianspartierna har lite olika politiska ingångar, men det är något som berikar. Vi vill fortsätta att arbeta för bättre järnvägsförbindelser mellan Stockholm och Uppsala, och se till att vi får en ansvarsfull, brett förankrad och trivsam utbyggnad av vår kommun, i samarbete med alliansstyrda Region Uppsala och med den regering där nu tre av våra partier ingår. Det hade varit lättare att hitta breda lösningar på det sättet än med Uppsalas nuvarande bräckliga vänstermajoritet i kommunfullmäktige.

Det finns många frågetecken som vi och Uppsalaborna väntar svar på – exempelvis när det gäller folkomröstningen. Vad vi förstår kommer den enbart att handla om teknikvalet – spårväg eller BRT (långa bussar) och frågan blir ännu mer dimmig av att UP själva meddelar att de ännu inte bestämt sig för om de kommer följa folkomröstningsresultatet eller inte (UNT 14/12).

Uppsala behöver nytt hopp, ett företagsvänligt och serviceinriktat styre som söker breda lösningar. Vi behöver prioritera skola och äldreomsorg, ta ansvar för klimatet, miljön och kommunens framtida ekonomi. Alliansen kan erbjuda detta och välkomnar alla partier som vill delta i arbetet för Uppsalas utveckling.

Jennie Claesson, gruppledare (L)
Therez Almerfors, gruppledare (M)
Ehsan Nasari, gruppledare (C)
Jonas Segersam, gruppledare (KD)