Se alla

Alliansen är redo att ta ansvar för Uppsala

Det spretiga vänsterstyret som nu tillträder saknar gemensamma idéer för Uppsala, skriver företrädare för allianspartierna.

Onsdag 19 oktober 2022

Uppsala behöver en framåtsträvande nystart med ett politiskt ledarskap som tar ansvar. Tillsammans vill vi i Alliansen genomföra konstruktiv politik och de prioriteringar som krävs för en ansvarsfull ekonomisk hushållning.

I dag sammanträder Uppsala kommunfullmäktige. Sedan Utvecklingspartiet uttalat stöd för vänstersidan väntas Erik Pelling väljas till kommunstyrelsens ordförande för ytterligare en mandatperiod. Ett politiskt spretigt vänsterstyre kan tillträda, inte på grund av en gemensam vision om Uppsalas framtid, utan efter kohandel om politiska poster. För att behålla makten har Socialdemokraterna lämnat bort ordförandeposten i kommunkoncernens moderbolag. När denna post nu separeras från kommunstyrelsens ordförande frågar vi oss vem som egentligen ska styra Uppsala kommun.

Alliansens enande tar i stället sin utgångspunkt i politiken. Vi är fyra partier med en bred ideologisk samsyn och enighet om lösningarna till de stora utmaningarna Uppsala står inför.

I syfte att möte det ansträngda ekonomiska läget krävs en prioritering av kommunens kostnader. Alliansen är överens om att avbryta projektet Uppsala spårväg, minska administrationen och fokusera på kommunens kärnuppgifter. Välfärden ska präglas av valfrihet för den enskilde och kvaliteten ska garanteras för Uppsalas äldre och brukare.

Skolan ska möta alla elever med höga förväntningar för att de kunna förverkliga sina framtidsdrömmar, även om starten i livet sett olika ut. Med stärkt kunskapsfokus och en skola där lärare får vara lärare ska alla barn och unga klara skolan med fullständiga betyg. Klassrummen ska präglas av ordning och studiero. Att öka andelen elever som klarar skolan är också ett viktigt verktyg för att förebygga utanförskap.

Fler Uppsalabor måste komma i arbete genom att högre krav ställs på den som får försörjningsstöd – arbetslinjen ska gälla framför bidragslinjen. Företagsklimatet måste förbättras och det krävs flertalet åtgärder för att göra det mer attraktivt och lönsamt att starta och driva företag. Företagsbemötandet ska bli mer serviceinriktat och kommunala tillståndsprocesser förenklas. För att kommunen ska vara attraktiv att bo, leva och verka i måste fyrspåret mellan Uppsala och Stockholm säkras.

Vi vill bekämpa den otrygghet och brottsutsatthet som både invånare och företagare vittnar om, genom ökad närvaro av socialtjänst, polis och kommunala ordningsvakter. Trygghetsperspektivet behöver integreras i alla kommunens verksamheter och vi vill se fler kameror på särskilt brottsutsatta platser.

Alliansen ser potentialen i hela Uppsala kommun och vill utveckla trygga, attraktiva boendemiljöer med byggnation i mänsklig skala. Det är också av stor vikt att byggnationen i bland annat sydöstra staden sker med respekt för de som redan bor där. Vi är redo att initiera en förnyad diskussion med staten rörande fyrspårsavtalet för att sedan påbörja arbetet med en ny fördjupad översiktsplan. För stärkt medborgarinflytande vill vi utveckla dialoger i tidigare skeden av stadsutbyggnad.

När Uppsala utvecklas ska vi ha fortsatt höga ambitioner inom klimat- och miljöområdet genom arbetet med Uppsalas klimatprotokoll. Vi måste värna våra grönområden och främja den biologiska mångfalden.

Samtidigt som S med stöd av UP har banat väg för politisk instabilitet står Alliansen redo med en politik där hela Uppsala får utvecklas. Där individen sätts framför systemet och där det alltid lönar sig mer att jobba än att få bidrag. Där hopplöshet vänds till framtidstro och där fler kan förverkliga sina livsdrömmar och bli en del av samhällsgemenskapen.

Therez Almerfors, gruppledare Moderaterna i Uppsala kommun
Ehsan Nasari, gruppledare Centerpartiet i Uppsala kommun
Jonas Segersam, gruppledare Kristdemokraterna i Uppsala kommun
Jennie Claesson, gruppledare Liberalerna i Uppsala kommun

Fler inlägg:

10 april 2024

Dags för en moderniserad könstillhörighetslag

Snart skiljs regelverket inför ändring av juridiskt kön från den högspecialiserade resan mot eventuell könsbekräftande kirurgi. I Sverige i dag är juridik sammanflätad med…