Vi vill ha skolorna öppna så länge det går
Torsdag 26 mars 2020
Inte mycket är som vanligt just nu. Coronaviruset sprids med stor hastighet världen över och skapar oro och nya förutsättningar för oss alla. Många är rädda. Om inte för sin egen del så för goda vänner, familj och arbetskamraters skull. Eller för våra företags överlevnad och möjligheten för människor att försörja sig när invånare uppmanas hålla sig hemma mer än vanligt och de ekonomiska hjulen inte längre snurrar i samma takt.
För våra förskolor och skolor är förutsättningarna nu annorlunda. Gymnasieskolorna övergick förra veckan till distans- och fjärrundervisning. Vissa skolor, elever och lärare är mer vana vid det arbetssättet än andra, men nu lär sig alla med snabb hastighet och gör sitt bästa. Fortfarande finns frågor att lösa. Hur löser vi enklast det bekymmer som uppstår för elever som inte har wifi hemma? Hur ser vi till att även den som annars äter sitt huvudsakliga mål mat i skolan även nu kan bli mätt? Och hur ser vi på bästa sätt till att den som har behov av extra mycket stöd får det även nu? Vi jobbar snabbt för att hitta de lösningar som behövs.
Vi vet inte hur länge gymnasieskolans lokaler ska vara stängda. Vi vet inte om det senare i veckan eller kanske nästa vecka kommer besked om att även förskolor och grundskolor ska stängas. Ett par fristående grundskolor har redan övergått till distans- och fjärrundervisning. Politik, utbildningsförvaltning och varje förskola och skola förbereder sig för olika scenarier för att när eventuella beslut kommer vara redo. Samtidigt är situationen redan nu annorlunda i våra förskolor och skolor. På många håll är en betydligt större andel barn och personal frånvarande. Det är en stor utmaning. Personal måste finnas på plats för att ta hand om och undervisa de barn som är närvarande. Och vi måste se till att alla får den utbildning de har rätt till och behov av. De kräver mycket av vår personal.
Om det kommer ett beslut om att förskolor och skolor ska stängas måste vi även fortsättningsvis tillhandahålla barnomsorg för barn vars föräldrar har samhällsviktiga funktioner. Sjuksköterskor, läkare, busschaufförer och många fler behöver kunna gå till jobbet för att vi ska få den vård vi behöver, kunna ta oss till jobbet eller handla vår mat. Just nu planerar vi för hur detta ska genomföras på bästa sätt, med barnen i fokus. Vi måste också se till att lösa situationen på bästa sätt för de barn och elever som är hemma.
Från politiskt håll vill vi att förskolor och skolor ska vara öppna så länge det är lämpligt ur smittskyddssynpunkt. Att låta så mycket som möjligt få fortsätta som vanligt. Att låta barnen behålla sin vardag. För många barn är skolan en stor trygghet. Ekonomisk utsatthet, våld i hemmet och hedersrelaterat våld och förtryck tar inte paus i tider av samhällskriser.
Vi har inte alla svar idag. Det vi har är viljan att gemensamt göra det bästa av situationen vi nu befinner oss i. Politik, fristående och kommunala förskolor och skolor tillsammans.
Vi vill rikta vår djupaste tacksamhet till alla de medarbetare inom förskolan och skolan och de barn och elever som nu gör sitt bästa i en situation ingen av oss varit med om tidigare.
Helena Hedman Skoglund (L), ordförande utbildningsnämnden
Ulrik Wärnsberg (S), vice ordförande utbildningsnämnden
Jonas Segersam (KD), vice ordförande utbildningsnämnden
Hanna Victoria Mörck (V), vice ordförande utbildningsnämnden