Se alla

Särskilt yttrande: Skrivelse avseende anmälningsplikt för kommunalt anställda

Onsdag 23 augusti 2023

Särskilt yttrande: Ärende 10 – Skrivelse avseende anmälningsplikt för kommunalt anställda

Under århundraden har liberaler identifierat, bekämpat och rivit hinder för människans frihet. Dessa insatser och reformer har legat till grund för mycket av dagens samhälle, och arbetet fortsätter.

Liberalerna i Uppsala kommer aldrig stå bakom ett förslag om att införa en anmälningsplikt för offentligt anställda. Det bidrar inte till ett friare samhälle, tvärtom. Istället kommer människor i behov av vård, skola och stöd att drabbas samtidigt som det leder till en ökad stress för yrkesgrupper som redan idag har en pressad arbetssituation. Personalen inom offentlig sektor ska fokusera på sitt kärnuppdrag – låt sjukvårdspersonal rädda liv, låt lärare se till att elever når upp till kunskapsmålen och låt socialtjänsten fokusera på individer och familjer i behov av stöd.

Detta riskerar annars att urholka förtroendet för myndigheter vars främsta uppdrag är att erbjuda kvalitativ vård, skola och stöd. Ska Sverige och Uppsala på allvar lösa problemet med skugg­samhällen krävs mer förebyggande arbete, samverkan och snabbare processer. Lösningen ligger inte i ett angiverisamhälle som riskerar att individer far illa och hamnar ännu längre ifrån samhällets sociala skyddsnät. Friheten och de demokratiska värdena måste alltid försvaras och varje tendens till rasism, ojämställdhet, inskränkthet och intolerans bekämpas.

Jennie Claesson (L)