Se alla

Motion om att pausa målet om 100 procent ekologisk mat

Torsdag 7 september 2023

Motion om att pausa målet om 100 procent ekologisk mat

I februari 2014 tog Uppsala kommun beslut om att kommunen ska nå 100 procent ekologiska livsmedelsinköp till 2023. Det omfattar samtliga verksamheter finansierade av kommunen, inte bara kommunala skolor och förskolor, utan även privat och kommunal äldreomsorg. Målet har sedan justerats och 2022–2023 års mål är satt till 62 procent.

Måltidsservice lagar 45 000 måltider dagligen och köper in livsmedel för över 100 miljoner. De har redan nu svårt att få budgeten att gå ihop med den senaste tidens ökade livsmedelspriser. Torra somrar, pandemi, högre bränslepriser och anfallskriget i Ukraina har bidragit till att priserna på livsmedel kraftigt ökat samtidigt som utbudet på ekologiska varor blivit allt svårare att tillgodose.

Sedan 2018 har kommunstyrelsen förstärkt satsningen med tre miljoner årligen för att nå målet om 100 procent ekologisk mat. Beloppet utökades 2022 med ytterligare fem miljoner per år.

Givet dagens ekonomiska läge med en inflation på 9,3 procent vill Liberalerna pausa målet om 100 procent ekologisk mat och istället frigöra de ekonomiska resurserna till skolans kärnverksamhet. Alla barn och unga har rätt till en bra skolgång. Utifrån en redan kärv budget skulle vi på detta sätt ha möjlighet att skjuta till ytterligare miljoner till Uppsalas skolor.

Det är viktigt att Uppsalaborna serveras näringsriktiga måltider av hög kvalitet, inte minst för att elever ska orka med hela skoldagen. Genom att pausa målet om 100 procent ekologisk mat och istället använda närproducerade livsmedel kan klimatavtrycket minska i och med en kortare resväg samtidigt som vi stärker de lokala lantbruksföretagen. Lantbrukarna är en viktig del av Uppsalas näringsliv och bidrar till en levande landsbygd. Liberalerna vill stötta de lokala lantbrukarna och bidra till att öka självförsörjningen i kommunen.


Med anledning av ovanstående yrkar Liberalerna:

 

Att                Uppsala kommun pausar målet om 100 procent ekologisk mat

Att             Uppsala kommun istället använder närproducerade livsmedel

Att                motsvarande resurser för målet om 100 procent ekologisk mat går till Uppsalas skolor

 

Jennie Claesson (L)
Sussie Åhlander (L)
Anders A. Aronsson (L)
Anders Wallin (L)
Ludvig Arbin (L)
Erik Berg (L)
Peter Nordgren (L)