Se alla
Skidor

Mohamad Hassan (L): Lyckas jag är min integrationsresa fullgjord

En sådan 'typisk svensk' utmaning som jag tidigt ville göra var Vasaloppet

Torsdag 3 mars 2022

Det är utvecklande att anta en utmaning oavsett vad det gäller. Under min integrationsresa har jag alltid studerat det ”typiskt svenska” och försökt anamma det, utan att för den delen göra avkall på det jag ansett vara bra med det jag hade med mig när jag kom till Sverige 1990.

En sådan ”typisk svensk” utmaning som jag tidigt ville göra var Vasaloppet, en utmaning som alla pratade om och som ingick i den SFI-undervisning jag deltog i på flyktingförläggningen. Åren gick och jag lärde mig aldrig att åka skidor, än mindre stå upprätt på dem.

Min räddning blev när arrangörerna för Vasaloppet anordnade ett löparlopp. Med orden ”nu ska jag bli svensk på riktigt” sprang jag Vasaloppet, inte bara en gång utan vid tre olika tillfällen. Att springa de 90 km mellan Sälen och Mora var ett nöje, men det var fortfarande något som saknades. Det kändes som att min integrationsresa i Sverige saknade en viktig pusselbit – det riktiga Vasaloppet!

Den 2 februari fick jag ta över en startplats till Vasaloppet den 6 mars av en person jag spelar gubbfotboll med på lördagar. Jag insåg ganska snabbt att på drygt en månad behövde jag lära mig att inte bara stå på skidorna utan även kunna ta mig fram 90 km.

Min meritlista när det kommer till längdskidor är något som liknade en tur i Östhammar för cirka 25 år sedan. Enligt vittnet på plats hade hen aldrig sett någon ramla så mycket och inte heller skrattat så länge som hen gjorde åt mig då. I dagsläget är det närmaste jag kommer skidor när jag hjälper min sambo att hämta hennes par från källaren.

Nu när det endast är några dagar kvar till min integration är fullständig vet jag att jag, tack vare intensiv träning, nu kan stå upprätt på skidorna. Jag har rätt bra kondition och kan saxa upp mig. Att bromsa eller ploga, som det så fint heter på skidspråk, är något jag får lära mig på själva tävlingsdagen.

Utgångspunkten är med andra ord något sämre än de 15 000 medtävlande. Den här situationen påminner mycket om partiets utgångspunkt inför valet i höst. Även om utsikterna ser svåra ut har vi självförtroende, pannben och ork att ta oss an en utmaning och lyckas med det. Vi ska inte låta oss nedslås av faktorer som hindrar oss att övervinna det omöjliga.

För min del är det två söndagar som är viktiga under 2022. Den 6:e mars då jag hoppas att lyckas genomföra Vasaloppet trots allt och den 11:e september då Liberalerna ska säkra riksdagsmandatet och verka för en liberal borgerlig regering.

Vi får se hur det går på söndag. Lyckas jag så är min integrationsresa fullgjord och jag kan blicka framåt mot nästa viktiga söndag, valdagen den 11:e september.

Mohamad Hassan (L)
Kommunalråd

Publicerat i Tidningen NU nr. 9 2022