Se alla

Liberalerna vill ha ett vänortssamarbete med en stad i Ukraina

Pressmeddelande

Onsdag 23 mars 2022

Uppdatering 6 april: Kommunstyrelsen har uppdragit till kommunledningskontoret att undersöka möjligheter för Uppsala kommun att ingå vänortsavtal med en kommun i Ukraina. Läs handlingen här.

Sedan några veckor tillbaka rasar ett fruktansvärt anfallskrig mot Ukraina. Den fria, demokratiska världen måste visa sitt stöd på alla tänkbara sätt. Som kommun har vi möjlighet att nå ut internationellt genom ett vänortssamarbete och nu är det dags att Uppsala kommun agerar. Vi kan redan nu se till att minst en stad i Ukraina, förslagsvis Odessa, blir vänort till Uppsala.

Odessa har flera likheter med Uppsala. Staden har en tydlig multikulturell och internationell prägel samtidigt som det är en universitets- och kulturhuvudstad med historiska band till omvärlden. Uppsala kommun kan genom att utse Odessa till vänort göra en insats för befolkningen i Ukraina. Exempelvis genom att ställa sitt kunnande till förfogande när återuppbyggnaden av Ukraina ska påbörjas.

Vi vet i dagsläget inte hur länge kriget kommer att pågå eller hur det kommer att utvecklas. Det vi vet är att många ukrainska städer bombas sönder och samman. Odessa lär inte vara ett undantag. Därför måste vi agera för att visa den ukrainska befolkningen, och särskilt alla barn, att de inte är ensamma.

Mot denna bakgrund uppmanar Liberalerna i Uppsala kommun kommunstyrelsen att inleda en process för att möjliggöra ett vänortssamarbete mellan Uppsala och Odessa.