Se alla

Initiativ om att genomföra en integrationsfrämjande satsning genom Uppsalas studieförbund

Initiativ till Uppsala kommunstyrelse

Onsdag 18 oktober 2023

Initiativ om att genomföra en integrationsfrämjande satsning genom Uppsalas studieförbund

Under 1800-talet valde initiativrika och frihetslängtande människor att trotsa det rådande mötesförbudet och började träffas i grupper för att bilda sig och driva frågor om religions­frihet, demokrati, yttrandefrihet och kvinnors rösträtt. De klassiska folkrörelserna började organisera studiecirklar och starta folkhögskolor. Folkbildningen handlade såväl då som nu om kunskap, att lära sig för livet, ta plats, fatta självständiga beslut och vara delaktig.

Sedan dess har studieförbunden fortsatt att spela en viktig roll genom att stötta och stärka olika föreningar och organisationer. De har en unik förmåga att nå ut till olika målgrupper, både direkt och indirekt genom sitt stora nätverk av medlemsorganisationer. För att säker­ställa en hållbar och levande demokrati är det avgörande att fler människor blir delaktiga i samhällsutvecklingen. Språket är en nyckelfaktor i denna process.

Stärkt kunskap i svenska, kombinerat med samhällskunskap, ger dubbel effekt. Det hjälper de som nyligen kommit till Sverige att förstå samhället bättre och integrera sig mer fram­gångs­rikt. Detta främjar inte bara individuell utveckling utan också en starkare och mer inkluderande demokrati. Studieförbunden är en viktig resurs när det kommer till att främja integration, språkinlärning och samhällsengagemang och utgör ett värdefullt komplement till de olika insatser som görs såsom socialt arbete, skola, fritid och inom platser som Allaktivitetshus Gränby och Gottsunda samt Stenhagen och Sävja kulturcentrum.

Med tanke på den svåra situationen Uppsala befinner sig i med en ökad otrygghet behövs krafter som studieförbunden. Liberalerna vill att den demokrati- och bildningstradition som studieförbunden stod för när Sverige övergick från ett fattigt land till ett rikt land upprepas i våra utsatta stadsdelar. Vi behöver tillvarata de goda erfarenheterna från slutet av 1800-talet och hela 1900-talet för att lyfta utsatta områden. Det behövs en kraftsamling för att fler människor ska göra en klassresa precis som för drygt hundra år sedan. Det stärker demokratin och individers egenmakt. Kunskap och bildning ger förutsättningar för frihet för alla.

Med anledning av ovanstående yrkar Liberalerna att kommunstyrelsen beslutar:

 

att uppdra till KLK att från 2023 och under hela 2024 genomföra en omfattande integrationsfrämjande satsning  tillsammans med studieförbunden i Uppsala,

att ge möjlighet till i Uppsala verksamma studieförbund som via Folkbildningsrådet erhåller statligt stöd för sin verksamhet att ansöka om medel för att genomföra projekt med inriktningen som anges i första att-satsen,

att ta i anspråk 5 miljoner kronor från överskottet i KS budget för 2023 till ändamålet,

att en delrapport om utfallet av projektinsatserna under våren 2024 ska lämnas till KS senast 2024-09-15 och slutrapport för hela 2024 ska lämnas till KS senast 2025-03-31.

 

Jennie Claesson, kommunalråd