Se alla

Antalet Uppsalabor som behöver försörjningsstöd fortsätter minska

Under de första tre månaderna 2022 var det 800 personer färre som behövde försörjningsstöd jämfört med samma period förra året.

Måndag 2 maj 2022

Våra insatser för att fler ska få arbete och en stärkt position på arbetsmarknaden ger resultat. När föräldrar går från försörjningsstöd till ett jobb blir de förebilder för sina barn, särskilt när kvinnor lyfts ger det en vinst för hela familjen. Den ökade ekonomiska frihet och självutveckling som en egen lön innebär är avgörande för minskad oro och ökad trygghet, säger Mohamad Hassan (L), kommunalråd och ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Det långsiktiga arbetet för att fler Uppsalabor ska hitta en egen försörjning ger resultat

Många Uppsalabor som står långt från arbetsmarknaden saknar de kunskaper och erfarenheter som krävs för att få ett jobb och kunna försörja sig själv. Uppsala kommun arbetar för att fler långtidsarbetslösa och nyanlända ska få ett arbete. En viktig del av det arbetet är en individuell planering för att den arbetssökande ska få de kunskaper och erfarenheter som krävs för en anställning. Under 2021 var det 4 300 personer som någon gång under året hade en sådan planering. Det är 769 fler än året innan.

Positiv utveckling för flera grupper

När fler personer får möjlighet att bygga upp sin kompetens och får ett arbete med en inkomst de kan försörja sig på innebär det också att de inte längre blir beroende av försörjningsstöd från kommunen.

Under 2020 lyckades vi vända en negativ uppgång och minska antalet Uppsalabor i behov av försörjningsstöd. Sedan dess har den positiva utvecklingen fortsatt. Under januari, februari och mars i år var det 800 personer färre som behövde försörjningsstöd jämfört med samma period förra året. Andelen Uppsalabor som tar emot försörjningsstöd har på två år sjunkit från fem procent till drygt fyra procent.

Det är fler än någonsin tidigare som går från att ta del av kommunens arbetsmarknadsinsatser till ett arbete eller studier och antalet barnfamiljer som mottar försörjningsstöd minskar.

Läs mer: Antalet Uppsalabor som behöver försörjningsstöd fortsätter minska.

Följ Mohamad på Twitter:

  • Följ på: