Den svenska mångfalden berikar
Onsdag 5 januari 2022
Nyamko Sabuni var duktig i skolan och lärarna var oerhört imponerade av att hon klarade skolan med godkända betyg, att ställa högre krav på ett barn som också lär sig det svenska språket kom aldrig på tal. Det var först när Sabuni började fundera på att studera på universitetet som hon insåg att hon hade blivit lurad. Mediokra betyg från gymnasiet räcker inte särskilt långt, även om man har lovord från imponerande lärare som komplement. För Sabuni blev uppvaknandet en kalldusch. Hon kände sig lurad av systemet. Varför hade ingen ställt högre krav? Varför hade ingen varit tydlig med vad som krävdes? Och varför hade förväntningarna på henne – som invandrarunge – varit lägre än på dem som växte upp med svenska föräldrar?
Här någonstans föddes troligen kampviljan. Det första tydliga resultatet var bildandet av Afrosvenskarnas riksorganisation, där Sabuni arbetade ett par år i början av 90-talet. Mest känd är nog Sabuni för att hon i rollen som integrationsminister, tog itu med hedersrelaterade frågor. Tidigt engagerade sig Sabuni för invandrarflickor som hotades, misshandlades eller till och med dödades av sina släktingar för att de ville välja sitt eget liv och skapa sin egen frihet. Sabuni vek inte en tum när det blåste rejäl motvind och hon kritiserades för att fiska i grumliga vatten.
För den som aldrig mött rasism eller hederskultur kan dessa fenomen kännas främmande, ja kanske till och med skrämmande. För Sabuni, som har sett baksidan av både kravlöshet och rasism, är det reella frågor som påverkar barn och ungdomars vardag. Hon vet hur viktigt samhällets skyddsnät är och hon har på nära håll fått bevittna konsekvenserna när individens frihet inskränks.
Drygt två miljoner människor i vårt land är födda i ett annat land än Sverige. De delar Sabunis erfarenhet av att växa upp med ett annat modersmål än svenska. De firar ramadan eller jom kippur vid sidan av julafton och har föräldrar som saknar kunskaper om det svenska skolsystemet eller den svenska arbetsmarknaden.
Mångfald berikar. Sverige är ett framgångsrikt land för att vi genom århundraden varit öppna, nyfikna och bejakande till vår omvärld. Tack vare invandringen har vi tusentals busschaufförer, läkare och ingenjörer som arbetar och bidrar till vår välfärd. Sabuni är ett av alla framgångsrika exempel på hur viktigt det är med perspektiv och mångfald. Sabuni personifierar också vikten av en politik som klarar av att stötta de svagaste samtidigt som man inspirerar de starkaste. Sverige förtjänar att vara möjligheternas land.