Se alla

Tänk på småföretagen

Torsdag 28 juni 2018

Var och en som har startat företag har sina egna erfarenheter och upplevelser av hur det gick till. För några kanske allt rullade på bra, utan större problem, medan starten för andra präglats av motgångar.

För min del var företagandet inget annat än en motgång till en början. Bankerna sade nej, de närstående var skeptiska, kunderna svek och uppförsbacken blev allt brantare.

Men det är i motgångarna som de entreprenöriella egenskaperna kommer fram och visar att företagare är av ett särskilt släkte. Startkapitalet skrapades ihop. Jag tog till vara på varenda småslant jag kunde hitta hemma. Att jobba från 03.00 till 20.00 var mer regel än undantag för mig och min bror under startåren.

Det är förvisso 18 år sedan som jag blev företagare, men det känns som i går, och jag får alltid en känsla av déjà vu när jag ser när en företagare bli förfördelad av politiker eller av det offentliga. Med det i bagaget kan jag aldrig tumma på frågan om bättre villkor för företag och särskilt småföretag i Uppsala. För att möta de utmaningar som Uppsala står inför behövs ett nytt liberalt styre som tror på företagande och företagare och som fokuserar på att ge både stora och små företag möjlighet att växa.

Ett gott företagsklimat är en förutsättning för att skapa och behålla arbetstillfällen.

Det ska vara enkelt att driva företag i Uppsala. För Liberalerna är detta en självklarhet. Vår vision är att Uppsala, efter fyra år av liberal politik, ska finnas med i topp tio när kommuners företagsklimat rankas. För att uppnå detta måste vi förbättra kommunen som samarbetspartner genom att underlätta företagens kontakter med kommunen vad gäller tillståndsärenden, offentlig upphandling och stadsplanering samt göra det enkelt att delta i kommunens upphandlingar. De offentliga upphandlingarna har brustit många gånger. Problemet ligger i att man ofta missar småföretagarperspektivet genom att tillämpa upphandlingssystem som gynnar större företag. Det är otroligt viktigt att alla företagare i Uppsala ser kommunen som en företagspartner med stor förutsägbarhet och tydlighet och som samtidigt visar förståelse för, och tar hänsyn till, de mindre företagen.

I dagsläget byggs det mycket i Uppsala, vilket visserligen är bra, men när man smalnar av gator blir det svårare att ta sig fram med bil, något som påverkar många företag. Om transporttiden blir längre tappar de inkomster och effektivitet. Att åka buss är sällan ett alternativ för en hantverkare med sina verktyg och material. Detta tar den nuvarande samhällsplaneringen inte hänsyn till.

Liberalernas fokus kommer alltså att vara att småföretagsperspektivet ska genomsyra allt vi gör i Uppsala kommun, i allt från upphandlingar till samhällsplanering.

På ett konkret plan kommer vi att arbeta med följande tio punkter.

1) Inför varje investering och förändring av gator och torg ska det göras en konsekvensanalys. Det ska göras utifrån en helhet där företagares, särskilt småföretagares, och handlares perspektiv beaktas.

2) Årets tillsynsaktiviteter samplaneras för att minska antalet besök hos företagen och information av värde för företagare, till exempel om tillståndsfrågor, regler och tillsyn, samlas och görs lättillgänglig på internet.

3) En samordnare ska tillsättas för att gå till botten med företagarnas behov och upplevda hinder samt ta fram förbättringsförslag till konstaterade brister i lokalt företagsklimat.

4) Ett forum för näringslivsfrågor startas med representanter för olika intressenter för att identifiera problem och diskutera förslag på åtgärder för att skapa ett bättre företagsklimat.

5) Företagen ska erbjudas en väg in till kommunen i form av ett näringslivshus eller särskilt kontor där kompetenser och resurser finns samlade. Dessutom ska kommunen erbjuda en personlig kontaktperson som fungerar som länk mellan kommunen och företaget.

6) Nationella ramavtal ska användas enbart då det inte hindrar Uppsalaföretag från att delta. Annars genomförs lokala upphandlingar för att ge Uppsalaföretag en chans att lämna anbud.

7) Vi ska se till att avtalsuppföljning sker regelmässigt och utformas så att det är möjligt att garantera att levererad vara eller tjänst motsvarar det avtalade och därmed säkerställa att upphandlingar i Uppsala kommun främjar konkurrens på lika villkor.

8) Vi ska säkerställa att upphandlingar sker efter samma principer i alla nämnder, med fokus på att småföretag i Uppsala ska kunna vara med i alla upphandlingar.

9) Ett upphandlingsråd ska inrättas bestående av politiker, företagare och tjänstemän som gemensamt diskuterar fram lösningar på de problem som uppstått i samband med kommunala upphandlingar för att finna adekvata sätt att förbättra kommunens upphandlingsprocess.

10) Bygglovsprocessen ska förenklas genom att ta bort dyra lokala särkrav och genom att en arbetsgrupp bestående av politiker, tjänstemän och byggherrar inrättas och arbetar fram förslag på vilka detaljregler som bör tas bort och vilka som kan nyanseras eller förenklas

 

Mohamad Hassan (L), kommunalråd

Mohamad Hassan