Se alla

Skapa ett näringslivshus i Uppsala!

Debattartikel

Tisdag 21 juni 2016

Du vill starta ett företag. Hur gör du? Vem kan hjälpa dig? Du driver ett företag och är redo att ta nästa steg, att satsa vidare. Vem kan ge dig råd? Du arbetar med att stödja företagare. Hur möter du dem lättast? Hur kan ditt samarbete med andra förenklas?

För att underlätta för företagare, blivande företagare och aktörer som ger stöd till företagare vill Liberalerna inrätta ett näringslivshus, där allt stöd och rådgivning, inklusive kommunens näringslivsenhet, samlas på ett ställe. Ett hus där innovationer och idéer växer, frodas och utvecklas. Där Uppsalas företagare kan kliva in genom en dörr, lotsas rätt och få relevant information och ett bollplank att testa sina idéer mot. Utan att bollas vidare, från ett ställe till ett annat. Där allt du behöver som företagare finns samlat.

Uppsala behöver raskt klättra i Svenskt näringslivs rankning av Sveriges bästa företagarkommun, allt annat är oacceptabelt. En plats i mitten är allt annat än smickrande för Sveriges fjärde största stad. Det här är ett av Liberalernas förslag för att nå framgång.

Näringslivets betydelse för vår samhällsutveckling och tillväxt är stor, det tror jag att alla, oavsett parti, kan hålla med om att. Utan företag och entreprenörer blir resurserna till skola, vård och omsorg obefintliga. Det är företagen som får hjulen att snurra och som ger samhället möjlighet att utvecklas. Men att starta och driva företag är många gånger allt annat än enkelt. Utmaningarna är många och stora. Det hänger på en skör tråd om idén leder till framgång eller konkurs, om en lysande affärsidé förvekligas eller går om intet. Många företagare kan vittna om att uppstartsprocessen är svår, att det är tufft få finansiering och att hitta de rätta kontakterna. Bra stöd är därför avgörande.

I Uppsala kommun pågår ett fruktsamt arbete med näringslivsfrågor, där kommunen är partner i en del, medan annat görs av andra aktörer. Det finns alltså ett antal instanser som direkt eller indirekt jobbar med frågor kring entreprenörskap och företagande. Varje aktör har sin specialisering, exempelvis utbildar Ung Företagsamhet lärare och ungdomar i eget företagandet, Drivhuset hjälper studenter att bli entreprenörer och Nyföretagarcentrum hjälper och stöttar nya företagare i sin roll. Men det finns fler, som till exempel Stuns, Uppsala Bio, Uppsala Innovation Center, Almi, Connect Uppsala, Innovation Akademiska, Forskarpatent i Uppsala, UUAB Holding, UU Innovation, SLU Holding. Alla gör ett gott jobb, men vad händer om vi samlar dessa krafter och kommunens näringslivsenhet och samordnar insatserna?

Liberalerna anser att det som saknas i Uppsala, som skulle kunna ge en skjuts åt företagandet, är just samordning och en fysisk ingång till företagsstöd, oavsett företagets storlek eller komplexitet. En medveten inventering av allt som görs genomförs i syfte att samordna och förtydliga för företagarna och att därefter skapa ett hus där idéer kan växa och bli till framgångsrika företag. Även om kommunen inte står för alla insatser kan kommunen vara ledaren i ett arbete som samlar alla goda krafter för ETT näringsliv i Uppsala. Ett ställe där Uppsalas entreprenörer kan låta sig inspireras och inspirera andra.

Uppsala kommuns roll blir att aktivt leda ett skapande av ett näringslivshus i Uppsala. Det bör ligga lättillgängligt och vara stort nog för att företag eller organisationer som idag är uppbundna av andra avtal ska kunna ansluta när tillfälle ges. Med tiden ska det bli ett hus med dynamisk atmosfär och hög puls. Att placera kommunens näringslivsenhet i samma lokaler borgar för tätt samarbete och goda möjligheter för bättre förutsättningar för näringslivet i Uppsala kommun. Liberalerna vill att Uppsala ska ha en ingång för alla som vill starta och driva företag, oavsett om det handlar om en snickeriverkstad, att utveckla ny medicin eller speldesign. Då kan vi få företagandet att blomma.

Mohamad Hassan (L)

Kommunalråd

Publicerad i UNT juni 2016