Se alla

Praktisk handling är vad som räknas i Gottsunda

Utan framtidstro ingen förändring

Onsdag 31 januari 2018

Pressmeddelande

Idag presenterar den rödgröna majoriteten sin handlingsplan för Gottsunda och Valsätra. Förslaget i grunden är bra men Liberalerna saknar det allra viktigaste, åtgärder som ger effekt och skapar framtidstro i Gottsunda och Valsätra.

– Att de vuxna har jobb, lön och rådighet över sin egen och sin familjs situation är oerhört viktigt, ur flera perspektiv, men i handlingsplanen saknas konkreta förslag för hur människor ska få riktiga jobb. Det talas om arbetsmarknadsinsatser och feriejobb, vilket är bra, men det behövs riktiga och varaktiga jobb, säger Mohamad Hassan (L).

– Uppdrag till exempelvis kommunens näringslivenhet om att arbeta etableringar av företag och därmed arbetstillfällen i Gottsunda och Valsätra saknas. Det är en stor brist, menar Mohamad Hassan (L).

Nationellt har Socialdemokraterna har gjort en stor poäng av att flytta statliga jobb från Stockholms innerstad. Här i Uppsala har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet avslagit liknande förslag som Liberalerna har lagt fram. När miljöförvaltningen skulle flytta från sina lokaler (ca. 90 personer) förslog Liberalerna att de skulle hyra in sig i nya och toppmoderna lokaler i Gottsunda centrum, och därmed bidra till en förändring av området. Men de rödgröna valde att hyra sämre och dyrare lokaler av staten istället.

– Vi får inte ihop deras politik! Handlingsplaner i all ära, men den praktiska politiken är talande, säger Mohamad Hassan (L).

När handlingsplanen tas upp i kommunstyrelsen den 7 februari kommer Liberalerna att yrka på ett antal tillägg som vi anser är viktiga.

  1. Flytta lämpliga kommunala jobb som inte är socialtjänst-relaterade till tillgängliga ytor i Gottsunda centrums idag tomma kontorsdel.
  2. Satsa pengarna på faktiska insatser, inte på att bygga upp ytterligare en byråkratisk organisation, vilket nu föreslås.
  3. Återinrätta samverkansmedel, vilket möjliggör för civilsamhället att starta och driva verksamhet igen. De rödgröna avskaffade detta och ersatte det med en social investeringsfond, som dock bara kommunala verksamheter kan söka bidra från.
  4. Inled allvarliga diskussioner med fastighetsägaren på Bandstolsvägen för att vidta åtgärder som upprustning av området som idag uppfattas som mycket nedslitet, otryggt och stigmatiserande. Liberalerna kan tänka sig ett omtag där kommunen köper tillbaka området om hyresvärden inte avser vidta åtgärder.

För mer information:

Helena Hedman Skoglund, politisk sekreterare, 072-518 92 94