Se alla

Ja till Liberalernas motion om politiska lärlingar

Onsdag 7 februari 2018

Politiska lärlingar blir verklighet i Uppsala!

Vid kommunstyrelsens sammanträde idag fick Liberalerna ja till vårt förslag om att införa politiska lärlingar i Uppsala i syfte att få fler att engagera sig politiskt och ta sig an politiska förtroendeuppdrag. Jättekul!

Här kan du läsa motionen:

Motion av Mohamad Hassan (L) om att införa politiska lärlingar

Demokratin möter ständigt utmaningar. En aktuell utmaning är att få tillräckligt många medborgare intresserade av att engagera sig politiskt och ta på sig politiska förtroendeuppdrag. Dessutom bör de politiskt förtroendevalda vara representativa för befolkningen och därför inte allt för lika sett till kön, ålder, erfarenheter etc. Men av olika skäl är så ofta inte fallet. En anledning kan vara att mediebilden av vem en politiker är och vad politikeruppdraget innebär inte alltid stämmer överens med verkligheten. Den missvisande bilden kan dessvärre göra att intresserade och engagerade medborgare tvekar inför att åta sig politiska uppdrag.

För att få fler att vilja ta på sig ett uppdrag och för att få fler nyblivna politiker att behålla sina uppdrag, vill Liberalerna att Uppsala ska införa ett system med politiska lärlingar. Det ger ovärderlig inblick och gör att intresserade och nyvalda på förhand vet vad de kan förvänta sig av ett politiskt uppdrag.

Kumla arbetar sedan länge med politiska lärlingar. Där antas lärlingen, som ska vara myndig, bosatt i kommunen och ha anknytning till ett politiskt parti, för en period om lägst tre och högst sex månader med placering vid en utpekad nämnd. En förtroendevald i nämnden utses till handledare åt lärlingen. I Fagersta beslutade kommunfullmäktige i december 2106 att införa ett system med politiska lärlingar, och frågan bereds i nuläget i ett antal ytterligare kommuner.

Mot bakgrund av ovanstående yrkar Liberalerna att kommunfullmäktige beslutar:

Att uppdra åt kommunstyrelsen att utreda förutsättningarna för att införa ett system med politiska lärlingar i Uppsala.

Mohamad Hassan (L)