Se alla

Behåll Ungdomsteamet!

Pressmeddelande och förslag

Onsdag 22 juni 2016

Vänstern offrar ungdomarna!

Liberalerna vänder sig starkt emot förslaget från S, MP och V om att avskaffa möjligheten för skolor och föräldrar att direkt vända sig till Ungdomsteamet vid misstanke om drogmissbruk.

För att spara pengar vill nu de rödgröna att skolor och föräldrar ska gå omvägen via socialtjänsten och först göra en orosanmälan för att sedan via ett eventuellt beslut få komma till Ungdomscentrum för provtagning och annan hjälp. Det blir byråkratiskt och kommer att öka lärare och socialsekreterares redan höga arbetsbelastning.

  • Om de rödgröna skrotar Ungdomsteamet så drabbar det många ungdomar hårt. Det drogförebyggande arbetet är inte enbart socialnämndens ansvar, utan även andra nämnders, framförallt utbildningsnämndens. Jag är häpen över S, MP & V:s sociala politik, eller snarare avsaknaden av politik, säger Mohamad Hassan (L). I sin spariver offrar man ungdomarna. Obegripligt, avslutar han.

Liberalerna presenterar vid dagens utbildningsnämnd ett eget förslag, med krav på fortsatt satsning på Ungdomsteamet, utökat samarbete med landstinget och krav på gemensamma riktlinjer för hur samtliga skolor i Uppsala ska agera vid misstanke om missbruk.

Elever med missbruksproblem måste få hjälp snabbt, så att de kan komma tillbaka och sköta skolan. En gymnasieexamen är en förutsättning för att kunna skapa sig en framtid. Därför är det viktigt att alla skolor har samma krav och rutiner när det gäller att förebygga och upptäcka missbruk, säger Anna Manell (L).

För mer information:

Helena Hedman Skoglund

Politisk sekreterare (L)

072-518 92 94

Liberalernas yrkande i utbildningsnämnden: 

UBN 22 juni 2016, ärende 8 Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande arbete

 Arbetet mot missbruk och psykisk ohälsa bland kommunens elever på grund- och gymnasieskolor behöver utvecklas. Liberalerna vill stärka samarbetet mellan skola, fritids och socialtjänst genom att i ett pilotprojekt låta ett antal socialsekreterare ha sin arbetsplats förlagd till en skola. Kortare vägar mellan skolpersonal och socialtjänst, och mellan socialtjänst och barn och unga, kan leda till snabbare upptäckt och insatser. Barn som samhället tagit ett särskilt ansvar för genom familjehemsplacering, eller barn som på andra sätt är utsatta, måste få hjälp i skolarbetet. En lyckad skolgång och avslutad gymnasieexamen är biljetten till en bättre framtid.

Drogmissbruk leder till svåra levnadsförhållanden för den drabbade individen och dennes familj. Människor ska inte behöva fastna i missbruk, och om det trots allt sker ska samhället kunna ställa upp med hjälp. Liberalerna vill införa en vårdgaranti inom missbruksvården som innebär utredning och vård inom 30 dagar. Liberalerna vill också att samverkan mellan skola, socialtjänst, landsting och polis ska öka. Skolor ska, vid misstanke om missbruk, stänga av elever. Uppsala kommuns grund- och gymnasieskolor ska vara drogfria och fria från påverkade elever. Gränser, rutiner och riktlinjer ska vara samma för alla skolor i kommunen.

Liberalerna har inom landstiget drivit att fler psykologer och kuratorer ska finnas på länets vårdcentraler och vill se mer uppsökande psykiatri, gärna som rådgivande team. Vi har också krävt en garanti för att patienter snabbt ska få träffa psykolog eller kurator så snart deras behov fastställts. Unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning är en särskilt utsatt grupp. I majoritet gav vi sjukvården i uppdrag att se över hur denna grupp kan få bättre stöd och vård, och vi har även ställt krav på att landstingets specialiserade husläkarmottagning ska utökas för att förbättra för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Kommunanställd och landstingsanställd personal ska ha god kunskap om neuropsykiatriska och andra dolda funktionsnedsättningar.

Liberalerna har även lagt ett förslag om att förbättra den psykiatriska akutvården i Uppsala län genom att införa blåljuspsykiatri. Det ger patienter ett tryggare, tidigare omhändertagande att mötas av specialiserad sjukvårdspersonal istället för att hämtas av polis. Det skulle också hjälpa anhöriga och samtidigt avlasta polis och sjukvård.

Liberalerna är glada över att den rödgröna landstingsledningen ställt sig bakom vårt krav på att öka resurserna till Röda korsets behandling av traumatiserade flyktingar över 13 år. Vi anser dock att detta också bör gälla barn under 13 år.

Psykiska sjukdomar och missbruk gör människor mer utsatta än andra i sitt dagliga liv. Tidiga insatser är oerhört viktigt för att förebygga utanförskap. Detta gäller i hög grad samarbetet med landstinget gällande barn och unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

En del av arbetet som Ungdomsteamet gör innefattar stöd till nyanlända med missbruk. Vi menar att den problematik som ligger till grund för det ofta tunga missbruk i denna sårbara grupp, kräver andra åtgärder som i ett samarbete med landstinget kan göras mer effektivt.

Liberalerna har i sina respektive budgetmotioner i kommun och landsting föreslagit följande:

  • Fler psykologer och kuratorer på länets vårdcentraler
  • Att fler ST-platser tillsätts för utbildning av specialistläkare inom barn- och ungdomspsykiatri.
  • Ingen ung människa ska behöva vänta mer än en månad på psykiatrisk hjälp.
  • Socialt utsatta barn ska erbjudas god, kontinuerlig psykiatrisk och psykologisk vå
  • Strategi ska tas fram för samordning kring barn i behov av särskilt stöd mellan utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen.
  • Socialsekreterare ska vara placerade på skolor där behovet finns.
  • Elevhälsan ska utvecklas i nära samarbete med landstinget. Tillgången till medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska kompetenser ska säkras för alla Elevhälsan ska vara ett stöd i elevernas utveckling mot utbildningens mål.

Mot bakgrund av detta yrkar Liberalerna därför:

Att Utbildningsnämnden även fortsättningsvis ingår avtal med Ungdomsteamet.

Att utreda hur samarbetet mellan Utbildningsnämnden, Socialnämnden och landstinget gällande elever med missbruk ska förstärkas och förbättras.

Att utreda hur den ekonomiska fördelningen mellan Utbildningsnämnden, Socialnämnden och landstinget ska se ut gällande nyanlända barn och ungdomar med missbruksproblem.

Att förstärka elevhälsans arbete i samarbete med landstinget och tydliggöra ansvarsfördelningen.

Att tydliga riktlinjer och rutiner utarbetas för grundskolor och gymnasieskolor när det gäller oro för missbruk eller alkohol-/droganvändning. Gränser, rutiner och riktlinjer ska vara samma för alla skolor.

Att säkerställa att även fristående skolor får ta del och involveras i ovan nämnda satsningar och utredningar.

Anna Manell (L)

Ledamot UBN